Provedba prvog kruga otkupa obilježena je epidemijom COVID-19 koja je uzrokovala velike zastoje u redovnom radu i knjižnica i nakladnika, ali i knjižara i svih drugih dionika u lancu knjige i čitavom kulturnom i javnom životu. Nastojanjem da održi redovan ritam otkupa knjiga za narodne knjižnice kao i ranijih godina Ministarstvo kulture također pridonosi mjerama pomoći gospodarstvu, ponajprije književno-nakladničkom sektoru na ovaj način, ali i održavanju kulturnog života u svim krajevima Hrvatske.
Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost i Stručno povjerenstvo za dječju knjigu razmotrili su 667 prijava te od toga predložili otkup 264 naslova u ukupnom iznosu od 4.762.027,40 kn za narodne knjižnice u cijeloj Hrvatskoj. Sastanci Vijeća i Povjerenstva održavali su se elektroničkim putem uz razmjenu pristiglih primjeraka prijavljenih knjiga s ciljem nastavka redovne provedbe postavljenih vrijednosnih književnih kriterija.
Donoseći odluku o otkupu knjiga za narodne knjižnice, uz napomenu da sukladno natječajnim kriterijima Ministarstvo kulture otkupljuje knjige po punoj maloprodajnoj cijeni otisnutoj na poleđini u skladu sa Sporazumom o jedinstvenoj cijeni knjige,  primijećeno je da je velik broj prijavljenih novih naslova dostupan putem mrežnih stranica nakladnika po sniženim cijenama. Nadamo se da će ta praksa prestati otvaranjem knjižara i oživljavanjem distribucije i stanja na tržištu te očekujemo da nakladnici nude knjige svim svojim kupcima, uključujući i Ministarstvo kulture, po jednakim uvjetima.
Iz Ministarstva kulture napominju da su prijavljene knjige koje su dostupne u tvrdom i mekom uvezu otkupljene u varijanti mekog uveza s ciljem da se proračunska sredstva što ravnopravnije i što racionalnije rasporede, odnosno da se otkupi što veći broj novih i vrijednih naslova za narodne knjižnice.