Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja očekuje da će kamatna stopa u novom natječaju za subvencionirane stambene kredite biti niža od 2,9 posto te poziva zainteresirane građane da počnu prikupljati dokumentaciju za prijavu na natječaj.

Početkom rujna svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, a riječ je o programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom kolovoza bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti. “Dobra je vijest da se ove godine očekuje niža kamata – ispod 2,9 posto”, kažu u Ministarstvu.

Iznose i da je u dvije godine provođenja programa odobreno 5300 subvencioniranih kredita te pozivaju zainteresirane građane da na vrijeme počnu pripremati potrebnu dokumentaciju.

Naglašavaju da će svi koji se prijave i budu imali svu potrebnu dokumentaciju, subvenciju i dobiti, a natječaj će trajati najmanje tri tjedna.

Na njega će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Rok subvencije produžen je za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a dobiju li još jedno ukupno će trajati devet godina.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.