Ministarstvo zdravstva donijelo je najnovije smjernice za liječenje oboljelih od covida-19, izvijestili su danas iz tog ministarstva, prenosi Hina.
Smjernice su namijenjene kliničarima, prije svega, infektolozima i intenzivistima, ali i drugim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s bolešću covid-19. Obveza je svih zdravstvenih radnika u Republici Hrvatskoj pridržavati se tih smjernica, stoji u priopćenju.
U Hrvatskoj su do sada izdane smjernice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a za antivirusno i imunomodulacijsko liječenje oboljelih od covida-19 i smjernice Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a za kliničko zbrinjavanje pacijenata s covidom-19.
Iz Ministarstva zdravstva, navodi se, u priopćenju su podsjetili da je, zbog važnosti pravovremenog otkrivanja, dijagnosticiranja, zbrinjavanja i liječenja osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 i bolesnika s covidom-19, a u cilju uspješnog suzbijanja epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj, na temelju članka 52. Zakona o sustavu državne uprave, ministar zdravstva Vili Beroš 29. travnja 2020. donio odluku o osnivanju Povjerenstva za primjenu lijekova u liječenju i profilaksi covid-19 uključujući antivirusne i imunomodulacijske lijekove, u skladu s postojećim znanstvenim dokazima i preporukama međunarodnih relevantnih institucija.
U ostalim aspektima dijagnosticiranja, zbrinjavanja, simptomatskog liječenja i prevencije bolesti covid-19 važeće su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te preporuke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a, stoji u priopćenju.
Smjernice su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.