6.8 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Ministrica Vučković: Zakon o sjemenu nije prijetnja autohtonim hrvatskim sortama

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako bi se uskoro trebao održati sastanak s predstavnicima industrije i proizvođača šećerne repa, kako bi se pronašla riješena za taj sektor koji je u velikim problemima. “Ovaj sektor je niz godina u problemima i to treba jasno reći. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada doista čine što mogu vezano za povećanje potpora. Sektor itekako ovisi o inozemnim cijenama, a njegovi su problemi počeli s ukidanjem kvota 2015. godine”, istaknula je ministrica.

Po njezinim riječima, može se primijetiti da se površine pod šećernom repom u Hrvatskom smanjuju unatoč osiguranim redovitim potporama.

“Osim što su osigurane potpore iz prvog stupa, dakle redovite potpore dohotku, osigurane su i dodatne potpore. Naime, napravili smo trogodišnji program pomoći proizvođačima šećerne repe kako bi smo održali proizvođačke površine, u što je uložen jako veliki novac, oko 60 milijuna kuna, čime smo nastojali osigurati dovoljne količine sirovine za naše šećerane”, naglasila je. Ocijenila je kako su potrebni i dodatni koraci s obzirom na rizike koji postoje u proizvodnji šećera kao i da je šećerna repa proizvođačima manje isplativa nego neke druge proizvodnje. “Mi ćemo ih pokušati i učiniti, ali ne tako da zatvaramo oči pred nekim praksama koje nisu održive”, poručila je Vučković.


Dotaknula se i prijedloga zakona o sjemenu, ustvrdivši kako taj zakon nije prijetnja autohtonim hrvatskim sortama, niti ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

“Propisana su izuzeća koja se odnose i na ekološku proizvodnju i na one sorte koje će biti na nacionalnoj sortnoj listi kakvu sada nemamo, ali i na druge sorte koje nemaju uvjet za to. Želimo konačno djelom pokazati da brinemo o našim čuvanim autohtonim sortama kojih gotovo da i nema. Danas je svega 0,5 posto sjemena hrvatskog podrijetla. To je loše i to želimo popraviti”, kazala je Vučković. Dodala je kako nije istina da kumice na tržnicama neće moći prodavati proizvode koji su proizvedeni od sjemena koje nije certificirano.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno