U organizaciji Rotaract kluba Vinkovci večeras je vinkovačka kazališna publika, u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, imala priliku pogledati vinkovačku premijeru predstave “Miris jorgovana”, u izvedbi Gradskoga amaterskog kazališta Županja i režiji Marka Sabljakovića.

Ova predstava osvojila je nagradu za najbolju režiju na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera (Marko Sabljaković) i tri nominacije, za najbolju glavnu mušku ulogu (Dejan Pejić), za najbolji novi dramski tekst i prilagodbu teksta (Snježana Puljić) i za njegovanje kulturne baštine.

Miris jorgovana autorice Snježane Puljić, glumice Gradskoga amaterskog kazališta u Županji, obiteljska je drama prožeta retrospektivnim slikama događaja iz prošlosti. Autoričin izričaj vrlo je sličan njezinoj prvoj drami Tri jablana, iznimno uspješnoj predstavi Gradskoga amaterskog kazališta. U njemu se prepoznaje želja autorice da čitateljima i publici prenese surovost, ogoljenost realističkoga poimanja životne svakodnevice. Nakon zapaženih i nagrađivanih kazališnih uradaka, županjski su glumci odlučili na kazališnim daskama zaigrati novu dramu iz pera glumice Puljić.

Režiju su povjerili Marku Sabljakoviću iz Retkovaca, koj iza sebe ima niz nagrađivanih kazališnih režija i predstava, a u županjskom je kazalištu 2016. godine režirao dramu Tri jablana.

Predstava Miris jorgovana izaziva intrigantnost prožetu obiteljskim odnosima, paralelizmima, korelacijama prošlosti i sadašnjosti, a posebice pregrštom trenutaka bujice ljudskih emocija. U samome naslovu krije se znakovita metaforičnost, ujedno i osnovna poveznica događanja u drami. Priča prati dvije obitelji u slavonskome selu kasnih poslijeratnih godina 20. stoljeća koje je život isprepleo neočekivanom, nemilosrdnom sudbinom i zamršenim odnosima pod utjecajem postupaka negdašnjih konvencija kojima se nisu mogli odupirati, kao što je recimo sklapanje brakova sinova i kćeri prema roditeljskom dogovoru. Sudbina je ovo ljudi jednoga mjesta i određenoga vremena koje veže samo jedna riječ, odnosno ljubav.

Treba naglasiti da je sva zarada od ulaznica za ovu predstavu namijenjena u humanitarne svrhe, odnosno našem sugrađaninu u potrebi.