Vinkovačka tržnica ovih dana šarena je i živa – rajčice, paprike, krastavci i razno voće mami poglede, a mirisi podsjećaju da je vrijeme zimnice počelo. Prodavači nude robu, kupci pregovaraju i biraju najbolje, a svi zajedno već zamišljaju staklenke i boce koje će se slagati po policama.
„Zimnica je krenula, kvaliteta je dobra, urod odličan, pa se nadamo da će i prodaja pratiti taj ritam“, kaže jedna od prodavačica, dok na susjednom štandu Stanko Vasilj otkriva kako se najviše traže krastavci, rajčica za kuhanje i paprika za ajvar. Prodaja je, priznaje, slabija nego prijašnjih godina, iako je zahvaljujući upornom radu i sustavnom navodnjavanju urod vrlo dobar. „Svaka je godina sve teža, ali nadamo se boljem“, dodaje.
Malo dalje, Albert Ileković nudi sočne nektarine. „Za pekmez ili džem – sada je pravo vrijeme“, dok saznajemo da kod prodavača krastavaca, unatoč suši, svakodnevno navodnjavanje osiguralo je bogat i kvalitetan urod.
Kupci zadovoljno razgledaju bogatu ponudu i rado otkrivaju svoje planove za zimnicu. „Rajčica u bocama, sataraš, kisela paprika, cikla, krastavci – sve će se naći na našem stolu. Tržnica je prepuna domaćih proizvoda i lijepo uređena. Nek’ Bog blagoslovi sve koji rade i prodaju“, kazala je domaćica Anica.
Dobar dio zimnice već je spreman, a sada se kupuje za ajvar i kuhanu rajčicu. „Cijene su kakve jesu, ali domaće vrijedi platiti. Najradije kupujemo od starijih bakica jer to je provjereno, domaće i ukusno“, govori. Osim povrća, u kuhinji jedne gospođe već se širi slatki miris pekmeza. „Skuhali smo šljive i kajsije, a sada su na redu rajčica i turšija. Na tržnici ima svega što treba, ponuda je izvrsna“, govori zadovoljno.
U šarenilu boja, među glasovima prodavača i šuštanjem vrećica, tržnica diše starim, domaćim ritmom. Ovdje se ne kupuje samo povrće i voće – ovdje počinju priče koje će mirisati iz smočnica cijele zime, priče ispisane rukama onih koji sade, beru i s ljubavlju spremaju svaki plod.