10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Mirovine u travnju veće za 4,19 posto

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Na 35. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donesene su važne odluke o aktualnoj vrijednosti mirovina (AVM) i drugim mirovinskim pitanjima.

Siječanjskim usklađivanjem mirovine rastu za 4,19 posto, te će toliko porasti svim umirovljenicima u travnju (s mirovinom za ožujak), uz retroaktivnu isplatu razlike za siječanj i veljaču, odlučilo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), prenosi Večernji list. Usklađivanje mirovina provodi se dva puta godišnje na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće.


Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, najniža prosječna mirovina u siječnju je iznosila 350 eura. S novim usklađenjem, porast će oko 15 eura. Oni s prosječnom mirovinom od 556 eura, dobit će 23 eura više.

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja 2024. koja iznosi 12,26 eura, a koja je izračunata na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku, priopćeno je iz HZMO-a. Budući da je AVM od 1. srpnja 2023. iznosio 11,77 eura, a stopa povećanja od 1. siječnja ove godine iznosi 4,19  posto, novi AVM iznosi 12,26 eura.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno