Foto: Dnevnik.hr

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić otkrila je danas kada se cjepivo može očekivati u Hrvatskoj, a komentirala je i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te stanje u COVID odjelu u Klinici.

“Puno je hospitaliziranih. To su teški bolesnici. Neki jako teški, oni su na intenzivnoj, neki su na sreću pred oporavkom”, rekla je Markotić. Napominje kako deset mjeseci pritiska, psihološkog, ali i pritiska gdje želite dati maksimum je nešto za što svaki zdravstveni djelatnik mora biti istretiran, a ovakav, ako ne i veći pritisak na jesen i zimu su očekivali.

Markotić je imala danas i online sastanak s premijerom o cjepivu. Velika Britanija počet će s cijepljenjem za nekoliko dana, a Markotić o cjepivu u Hrvatskoj kaže:

“EU će krenuti s distribucijom kada odobrenje da Europska agencija za lijekove, očekujemo da će to biti vrlo brzo i nakon toga bi Hrvatska trebala početi dobivati doze predviđene za nju”, istaknula je.

Mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, unatoč cjepivu.

“Znamo da poslije prve doze cjepiva treba proći mjesec dana da se da druga doza. Proći će sigurno nekoliko mjeseci. Sa samim proljećem i toplijim vremenom će doći i do pada obola i do rezultata učinkovitosti cjepiva. Ako ljudi budu savjesni i cijepili se masovno onda možemo očekivati da ćemo ići prema nekom rješenju”, pojasnila je.