Foto: Vlada RH

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića danas je održan sastanak Znanstvenog savjeta na kojem je ministar Davor Božinović najavio kako se produžuju mjere koje su na snazi danas do ponoći, istaknuvši da neće biti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini, već po potrebi od županije do županije. Kazao je i da Europskoj uniji stiže dodatnih 50 milijuna doza cjepiva za drugo tromjesečje, izrazivši uvjerenje da broj doza cjepiva za hrvatsko stanovništvo više neće biti upitan.

“U ponoć ističu mjere i mi ćemo ih produžiti u onom izričaju u kojem su na snazi. Uvijek postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine”, rekao je Božinović.

Županijski stožeri će, dodao je, ovisno o epidemiološkoj situaciji donositi strože mjere, koje su u ovom trenutku isključene na nacionalnoj razini. Konstatirao je da je situacija po županijama različita, pa imaju iskustva s takvom primjenom mjera. U ovom trenutku najoštrije mjere su u Primorsko-goranskoj županiji.

“Imate županije koje imaju nisku incidenciju i one koje su krenule s oštrim mjerama i već se vide rezultati. Nema puno logike donositi nacionalnu strožu mjeru koja će se primjenjivati u svim županijama”, ustvrdio je Božinović.

Drži da će s takvim pristupom uz stalni nadzor i komunikaciju pronaći i održati ravnoteža između zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sustava i održavanja ekonomskih aktivnosti.