13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Mjesec hrvatske knjige 2018.

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.
 
Na lokalnoj razini svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe: tribine, predstavljanje novih izdanja, izložbe novih naslova, obilježavanje godišnjica značajnih ljudi, animacijske i edukacijske aktivnosti. Tijekom vremena broj sudionika je značajno narastao: 1995. godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa, dok je u 2017. godini održano više od dvije tisuće programa u 213 knjižnica, najviše narodnih, a sve više uključuju se i školske knjižnice. Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te će upravo to biti okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Na temu kulturne baštine bit će, kao i svake godine, osmišljen moto pod kojim će se održavati cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.

Tako će u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, biti održana Primopredaja knjiga Marijana Gubine. Program počinje u 18 sati, a uključuje 45-minutno predavanje (program Mirotvorac) Marijana Gubine na temu nenasilja, uvažavanja raznolikosti i povećanja tolerancije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno