18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Mladi humanitarci na putu u Solferino

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na put u Solferino večeras je krenulo 60 mladih humanitaraca, koji su mjesto zaslužili visokim plasmanima na gradskom i općinskom natjecanju Mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, prve tri ekipe osnovne i prve tri ekipe srednje škole, njihovi mentori te najaktivniji članovi Kluba Mladih CK Vinkovci.

Uputili su se na Svjetski skup Mladih Crvenog križa na mjestu gdje 24. lipnja 1859. godine bila bitka između austrijske i francusko-sardinijske vojske nakon koje je na bojnom polju ostalo ležati 40 000 mrtvih i ranjenih vojnika. Slučajni svjedok bitke Švicarac Jean-Henry Dunant uz pomoć mještana organizirao je pomoć ranjenicima i tako je nastao svjetski pokret Crvenog križa, koji danas obuhvaća 192 zemlje u svijetu, koje imaju nacionalno društvo Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca.

Mladi GDCK Vinkovci na skupu u Solferinu sudjeluju redovito od 2003. godine, a nagrada je to za njihov cjelogodišnji humanitarni rad kojim su zaslužili i status jedne od najaktivnijih organizacija Mladih CK u Hrvatskoj. Sutra u večernjim satima sudjelovat će na skupu na kojem će biti preko 20 000 mladih iz cijeloga svijeta. Na svečanosti otvaranja bit će upaljena baklja humanosti i taj će se plamen proširiti među svim sudionicima, a velika vatrena rijeka krenut će od Solferina do Castiglionea, na put od nekih 20-ak kilometara kojim su nekad prolazili ranjenici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno