U jednodnevnom posjetu Vinkovcima jučer su boravili mladi iz Schirgiswalde, njemačkog grada nedaleko Bautzena, članovi puhačkog orkestra mladih pod vodstvom dirigenta Matthiasa Hauschielda. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci više od četvrt stoljeća dugu suradnju Bautzena i Vinkovaca im je uz projekciju filnova “Vinkovački ratni dnevnik” i “Die Geschichte über die Stadt Vinkovci” predstavio ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Arheologinja Maja Krznarić-Škrivanko im je uz prevođenje prof. Irene Tomić predstavila spektakularni arheološki i etnološki postav Gradskog muzeja Vinkovci, prezentirajući povijest Vinkovaca, najstarijeg naselja u Europi s kontinuitetom naseljenosti duljim od 8.200 godina.

Održan je i radni sastanak Matthiasa Hauschielda s predstavnicima Gradskog puhačkog orkestra Vinkovci, tajnicom prof. Dinkom Peti i dirigentom prof. Adamom Korugom, o budućoj suradnji i sudjelovanju na zajedničkim međunarodnim kampovima. Nijemci su u kasnim večernjim satima nastavili putovanje prema Grčkoj gdje će narednih tjedan dana sudjelovati na međunarodnoj razmjeni mladih glazbenika.

Sudeći prema sjajnim dojmovima koje su i voditelji orkestra i mladi glazbenici ponijeli iz Vinkovaca, suradnja će se nastaviti i proširiti pa će naredne godine na međunarodnoj razmjeni sudjelovati i Vinkovčani, za što su veliki interes pokazali predstavnici Gradskog puhačkog orkestra Vinkovci.

Vinkovci će gostima zasigurno ostati duže u lijepom sjećanju zahvaljujući promidžbenim materijalima koje je darovala Turistička zajednica Grada Vinkovaca. “Inače, humanitarna suradnja Bauztena i Vinkovaca začeta je ranih devedesetih godina prošlog stoljeća kada je na inicijativu Lucije Gnant i veliku pomoć Marije Michalk pet ljeta zaredom u dječjem centru u Bischofswerdi organiziran ljetni odmor i oporavak djece stradalnika rata s našeg područja, a uz potporu Grada Vinkovaca logističku i organizacijsku podršku je pružalo Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci. Suradnja se proširila i na kulturnom planu, pa je u Bautzenu i Bischofswerdi gostovao i KUD “Lisinski”, čiji su članovi zajedno s članovima Mladeži Crvenog križa Vinkovci imali priliku sudjelovati čak i na Svjetskom prvenstvu u guranju tački u Bischofswerdi. Ubrzo nakon ideje iznijete na zajedničkom nastupu Puhačkog orkestra mladih iz Bautzena, mažoretkinja iz Rtyne v Podkrkonosi u Češkoj i Mažoretkinja Grada Vinkovaca, održanom u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci 09.06.2003. kao prvom koncertnom događaju u dan ranije trajno zatvorenoj pješačkoj zoni, došlo je do utemeljenja Gradskog puhačkog orkestra Vinkovci, čijem su osnutku Nijemci pridonijeli uniformama, instrumentima i notama. Tako su nedavno i članovi Gradske kapele Kenzingen darovali 30 kompleta uniformi Gradskom puhačkom orkestru Vinkovci koje je preuzeo prof. Darko Domaćinović, ravnatelj Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci”, ističe ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Napominje da je već 2006. godine održan i zajednički kamp u Radiboru, a na kojemu je sudjelovalo 120 mladih glazbenika iz Bautzena, mađarskog grada Nagymanoka i Vinkovaca, koji su zajedno uvježbavali i izvodili kompozicije autora iz cijeloga svijeta. U pješačkoj zoni u Vinkovcima je 08.07.2010. organiziran koncert na kojemu se sudjelovali puhački orkestri iz Bautzena, Monreala del Campo iz Španjolske i Vinkovaca, te Mažoretkinje Grada Vinkovaca, a logističku pomoć je kao i uvijek pružalo Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci.