U iščekivanju velikog UFC 260 eventa i revanša za titulu UFC prvaka teške kategorije između Miočića i Kamerunca Ngannoua posjetili smo vinkovački MMA Team Valens.

Dolazak u vinkovački klub slobodne borbe podsjetio je na američke podrume u kojima su karijere započinjali mnogi poznati borci. MMA Team Valens nazvan po jednom od rimskih careva osnovan je 3. svibnja 2013. godine, a u osam godina postojanja kroz klub je prošlo ukupno preko 400 boraca, što djece što odraslih. U amaterskom dijelu klub broji šest, sedam dječaka boraca koji idu na svoja natjecanja, a u od profesionalnih boraca boje vinkovačkog kluba ponosno brane Mario Žgela i Vlado Neferanović, vlasnici zapaženih rezultata.

„Na području naše regije oni su jedni od poznatijih boraca. Sretni smo što rade i treniraju u našem klubu. Mario je napravio zavidne rezultate u srpskoj organizaciji gdje je sve njihove najbolje borce izdominirao i pobijedio. Vlado je naš veteran MMA-a koji se bori još od MMA lige”, ističe trener i predsjednik MMA Team Valens Ilija Zirdum.

Inače, zajednica MMA Team Valensa ustrojena je organizacijski na vrhunskoj razini, a zapaženu ulogu u „slaganju kockica mozaika” ima pomoćni trener Stjepan Kožul koji radi na psihološkoj pripremi boraca. Ilija Zirdum navodi kako je vinkovački klub imao svjetskog amaterskog prvaka što malo tko zna, a svakako je vrijedno spomena. Branko Vinčić osvojio je u svojoj kategoriji (do 75 kg) titulu svjetskog amaterskog prvaka u MMA-u, a prvenstvo je održano u Umagu 2014. godine. „Osim toga sa sljedećeg prvenstva, na koje smo išli u Njemačku, vratili smo se s dvije srebrne medalja u dvije različite kategorije. Mogu reći da imamo jako dobrih rezultata iza sebe u ovih osam godina postojanja”, poručio je Zirdum.

No, realnost je malo drugačija od bliske prošlosti, klub je u posljednjoj pandemijskoj godini izgubio dosta članova, a prema riječima predsjednika i trenera, dok nije bilo korone u klubu je znalo na jednom treningu biti i do 50 ljudi za razliku od današnjih stalnih 15-ak članova. „Kad je počela korona, broj se znatno smanjio. Dečki se boje, krenu pa stanu, pridržavaju se mjera i sve ovo vrijeme korone smo pod ručnom”, rekao je Ilija Zirdum. Planovi za blisku budućnost vezani su uz odlazak na sve amaterske turnire na koje klub može otići, a profesionalni borac Vlado ima ponudu za turnir Armagedon u Zagrebu što u vinkovačkom klubu uvelike razmatraju.

„Mario Žgela trenutno je ozlijeđen, pretrpio je ozljedu ramena te nije u mogućnosti neko vrijeme ići s nama. Na sve što nam se ponudi, s velikim zadovoljstvom ćemo otići i predstavljati naš grad”, najavljuje planove Zirdum, a Vinkovce i Slavoniju MMA Team Valens predstavljat će ovog vikenda u Zagrebu na amaterskoj MMA ligi na kojoj će nastupiti 4 borca koja dolaze iz našeg grada.

Tu ligu pokrenuo je Dražen Forgač uz Mirka Filipovića i Zelga Galešića koji su redom značajna imena u MMA svijetu. „Jer bez amaterizma nema ni profesionalizma”, zaključuje sugovornik Ilija Zirdum.