Nakon najveće prirodne katastrofe u novijoj hrvatskoj povijesti, poplave u Gunji i okolnim selima 2014. godine, Hrvatske vode krenule su u modernizaciju lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške u ukupnoj duljini 172,43 kilometra, s ciljem prevencije i zaštite od poplava. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 371.230.500 kuna, od čega bi EU sredstva iznosila 315.545.925 kuna. Postupak potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iz EU fondova je u tijeku. Projektom se predviđa izgradnja berme – ravnine koja prekida kosinu nasipa radi nje­gova pojačanja, uz zaobalnu nožicu nasipa. Namjena je dodatno pozitivno opterećenje nožice nasipa i izdizanje puta što čini pozitivan utjecaj na ukupnu stabilnost nasipa. Berma omogućuje pristupanje nasipu teškoj mehanizaciji i u vrijeme obrane od poplava, a svojom težinom poboljšava stabilnost nožice i umanjuje mogućnost sloma nasipa zbog nestabilnosti temeljnog tla nasipa.

Radovi su krenuli u svibnju 2017. na dvije najugroženije dionice nasipa – od državne granice s Republikom Srbijom do Crpne stanice Konjuša u Gunji (duljina oko 10,2 kilometra) u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dionici od Klakara do Ruščice (duljina oko 5 kilometara) u Brodsko-posavskoj županiji. Završetak radova na tim dionicama očekuje se do kraja ove godine, a nastavak realizacije projekta planiran je kroz četiri predmeta javne nabave, a svaki se sastoji od tri ili više grupa radova. U tijeku je provedba prvog od četiri planirana postupka javne nabave za dionice CS Konjuša – Topola na području Vukovarsko-srijemske županije te Jaruge – Svilaj i Zadubravlje – Klakar – Ruščica u Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna duljina je oko 52,6 kilometara, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 94,6 milijuna kuna. Ugovoreni su radovi na dionici Jaruge – Svilaj i na dionici Zadubravlje – Klakar – Ruščica, ovih su dana ishođene i građevinske dozvole i uskoro se očekuje početak radova.

Tijekom studenoga 2018. godine u planu je i objava trećeg postupka javne nabave, za dionice Grad Županja, Županja – Štitar, Babina Greda – Slavonski Šamac, Babina Greda, Slavonski Šamac, Slavonski Brod zapad i Pričac – Orubica, ukupne procijenjene vrijednosti nabave od 53,11 milijuna kuna. Potpisivanje ugovora i početak radova očekuje se u 2019. godini. Objava četvrtog postupka javne nabave planirana je za ožujak sljedeće godine, za dionice Slavonski Šamac – Jaruge, Dolina – Mačkovac – Nova Gradiška, Svilaj – Bicko Selo, UPOV Slavonski Brod, Lužani – Pričac i Davor ukupne procijenjene vrijednosti nabave od 47,59 milijuna kuna.