Državni hidrometeorološki zavod uz današnju prognozu u kojoj su najavljene vrlo visoke temperature izdao je i upozorenje prema kojemu je za Osječku regiju, dakle za cijelu Slavoniju tijekom dopodneva na snazi žuti alarm koji znači potencijalno opasno vrijeme, a u poslijepodnevnim satima i narančasti alarm koji znači opasno vrijeme.

To znači kako se u poslijepodnevnim satima u Slavoniji mjestimice mogu očekivati pljuskovi s grmljavinom. Grmljavinskim nevremenima već smo svjedočili ovo ljeto, a jake grmljavine osim što nisu ugodne mogu biti i opasne jer se kod udara groma javlja vrlo velika struja koju do danas nitko nije uspio točno izmjeriti.

Zbog toga uvijek treba biti na oprezu i kod kretanja vani, ali i u domu gdje udar groma može prouzročiti nemalu štetu.

Iskapčanje svih kućanskih aparata iz zidnih priključaka jedina je djelotvorna pomoć protiv posljedica udara munje, ističu serviseri elektroničkih uređaja jer gromobranska zaštita na objektima ne može zaštititi kućanske aparate, nego tek ublažiti posljedice. Valja znati i kako se isključivanjem uređaja iz struje zaštićuju samo oni, dok još uvijek postoji opasnost za kućne instalacije. Za njihovu zaštitu postoje katodni odvodnici koji se postavljaju u razvodne kutije. Ti uređaji kontroliraju napon i kod svake njegove promjene, kada se stvara nedopušteni napon, zaustavljaju struju te je preusmjeravaju u zemlju.