Mons. Tadija Pranjić: Prošli smo puno toga pa i ovo ćemo, važno je držati se uputa

0
1034
Zbog nastale izvanredne situacije vezane uz pojavu koronavirusa (COVID – 19) od ponoći je na snazi odluka Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Ovom odlukom na 30 dana obustavljaju se i vjerska okupljanja. Tim povodom vjernicima se obratio mons. Tadija Pranjić, župnika župe Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.
“Sukladno preporuci struke vezano za epidemiju koronavirusa, mi smo jučer dobili naredbu od Hrvatske biskupske konferencije kojom se od sutra obustavljaju sve mise, radnim danom i nedjeljom, sva vjerska okupljanja, krštenja, vjenčanja, sve je obustavljeno do daljnjega odnosno dok struka ne kaže drukčije. Sprovode ne možemo otkazati, ali prema odredbi može doći samo najuža rodbina i eventualno netko od bliskih prijatelja. Evo, danas smo imali jedan sprovod na kojemu je bilo šest osoba što znači da se poštiva ono što je naloženo”, ističe mons. Tadija Pranjić.
Ako do sada možda i nismo bili svjesni opasnosti od širenja zaraze koronavirusom, krajnji je čas, poručuje, da budemo što oprezniji i savjesniji u pridržavanju preporuka.
“Mi smo prošli dosta toga u životu, kako je naglasila i prof. Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Imali smo Domovinski rat, ali ovo je još podmuklije od rata. Kada je bio rat onda se znalo odakle se puca i mogao si se i sakriti, a ovdje nikada ne znaš. I zato bih poručio svim građanima Vinkovaca da se drže uputa, a istovremeno da ne stvaraju nikakvu paniku jer to će proći s vremenom. Prošli smo puno toga teškoga u životu pa i ovo ćemo proći, ali se moramo držati uputa odgovornih ljudi i onoga što nam oni preporučuju, od liječnika pa do hrvatske Vlade. Pozdravljam sve vjernike, neka se ne boje, neka mirno i staloženo prate upute, neka se mole Bogu kod kuće, a svake nedjelje imaju i prijenos mise preko televizije. Crkve su zatvorene i tako će biti sve dok struka ne kaže drukčije”, poručio je mons. Tadija Pranjić.