Kontaktirajte nas

Aktualno

Mons. Tadija Pranjić: Zahvaljujem svim Vinkovčankama i Vinkovčanima za svu dobrotu

Objavljeno

-

Najdugovječniji vinkovački župnik mons. Tadija Pranjić 24. kolovoza odlazi u zasluženu mirovinu. Razriješen je službe župnika župe Sv. Euzebija i Poliona, objavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u novom dekretu o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Mons. Tadija Pranjić rođen je 24. srpnja 1947. godine u selu Ledenica, Općina Gradačac. Kao dječak s roditeljima dolazi u Ivankovo gdje završava osmogodišnju školu. Klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića završio je u Dubrovniku, teologiju je upisao u Splitu a diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1973. godine. Iste godine imenovan je za župnog vikara u Vinkovcima, a nakon četiri godine za župnika u Županji. Godine 1983. imenovan je župnikom župe Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Od 1984. do 2010. godine bio je dekan Vinkovačkog dekanata, a njegov župnički mandat u župi Sv. Euzebija i Poliona trajao je do ove, 2021. godine, odnosno 38 godina.

U župi Sv. Euzebija i Poliona zatekao ga je i Domovinski rat, a sa svojim župljanima, s hrvatskim redarstvenicima i vojnicima i njihovim obiteljima podijelio je svaki ratni i poratni trenutak. Bio je svećenik na području u kojemu je poginulo najviše hrvatskih branitelja i u svom je životu i svećeničkom djelovanju na posljednji počinak ispratio najviše poginulih hrvatskih branitelja u cijeloj Hrvatskoj. Svjedočio je svim hrvatskim ljudskim ratnim tragedijima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, stradanjima redarstvenika, branitelja i civila. Svjedočio je materijalnim stradanjima, a nijem i užasnut gledao je i kako gori prvo Župni dvor, 24. rujna 1991. godine, a onda i središnja vinkovačka Velika crkva, 20. studenoga 1991. godine.

Stajao sam pred crkvom, naslonjen na kesten, dok je pred mojim očima stravični plamen gutao toranj stoljetne župne crkve, a vatrogasci se, pomognuti vojskom i policijom, borili da plamen ne zahvati cijelu crkvu. U gradu nije bilo nigdje nikoga osim vojnika i vatrogasaca. Tada sam doživio nešto što neću nikada zaboraviti. Tu noć kad je gorjela Velika crkva, kako je zovu Vinkovčani, s položaja agresorske vojske čula se pjesma zla i mržnje, koja nije mogla pobijediti istinu i pravo jednoga naroda na slobodu. Iz tog pepela i plača i mračne jeseni, slutilo se i naziralo proljeće, kao što se kod Kristove agonije Velikoga petka, naziralo uskrsno jutro“, svjedočio je mons. Pranjić više puta i za Radio Vinkovce i za Vinkovački list.

A pred sam odlazak u mirovinu doživio je i završetak duge poslijeratne obnove središnje vinkovačke crkve Sv. Euzebija i Poliona. Završetak te obnove označila je obnova središnjeg oltara čime se, kako ističe mons. Pranjić, ujedno završava i jedina cjelovita restauracija u povijesti ove vinkovačke crkve od kako ju je sagradila austrijska carica Marija Terezija. A ratna šteta na baroknoj crkvi, građenoj od 1772. do 1777. godine, registriranoj kao spomenik kulture, procijenjena je na četiri i pol milijuna tadašnjih njemačkih maraka i obnova je trajala gotovo tri desetljeća.

U povijesti Velike crkve doživio sam najveću tragediju koju nije doživio nijedan župnik prije mene. Hvala Bogu sada će crkva biti baš onakva kakva treba biti, kako ju je carica zamislila kada je dala nalog da se sagradi, a pred kojom se onda u parku postrojavala carska vojska kada je odlazila na položaje granice prema Osmanlijama”, rekao nam je s početkom obnove središnjeg oltara.

A danas, nakon 48 godina svećeničke službe i 38 godina obnašanja službe župnika župe Sv. Euzebija i Poliona, od kojih je 26 godina bio dekan Vinkovačkog dekanata, mons. Tadija Pranjić svojim župljanima i svim Vinkovčanima poručuje: “Zahvaljujem svim Vinkovčankama i Vinkovčanima za svu dobrotu. Nosim ih u najljepšoj uspomeni i tako ću ih ponijeti dalje u životu. Rat je u meni ostavio duboke tragove, a s Vinkovčanima sam proživio cijelo vrijeme rata i to je među nama stvorilo posebnu vezu. Bilo je svega, puno se toga dogodilo, ali moramo gledati u budućnost i vjerovati u bolju budućnost naše domovine, našega grada i naših građana“.

Grad Vinkovci više puta iskazao je zahvalnost mons. Tadiji Pranjiću na svemu što je za svoju župu, ali i cijeli grad i sve Vinkovčanke i Vinkovčane, učinio kao svećenik i kao župnik. Upravo on bio je među prvim dobitnicima Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” 2000. godine kada je ovo priznanje ustanovljeno, a dodijeljeno mu je za izuzetan doprinos, ljudskost i duhovnu pomoć braniteljima, ranjenima, te obiteljima poginulih i nestalih u trenucima ratne tragedije grada. Mons. Tadija Pranjić dobitnik je i mnogih drugih vrijednih priznanja, a kao kruna svega 2020. godine odlikovan je visokim državnim priznanjem, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    45 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    62 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 52 minute

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za...

Aktualnoprije 3 sata

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o...

Aktualnoprije 5 sati

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 8 sati

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 8 sati

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 9 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 9 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Najčitanije