27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno.

Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj svečanosti sudjelovali su i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

„Motivacijski je dan skup svih aktivnosti koje provodimo tijekom cijele godine, a ima ih dosta. Sve edukacije i programi iznimno su važni jer se ne možete boriti protiv nečega što ne znate, važno je znati sve činjenice o ovisnostima kako bi znali kako prevenirati takva ponašanja. Vrlo smo sretni i ponosni što smo u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i pročelnikom županijskog Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Marijem Meštrovićem u naš grad i na naš Motivacijski dan uspjeli dovesti dva vrhunska sportaša – proslavljenog olimpijca Damira Martina i poznatu atletičarku Andreju Ivančević Petrač. Nikada nije dovoljno samo pričati nego je potrebno i primjerom pokazati zašto su neke stvari važne i kako se to na djelu i u životu pokazuje, a upravo su to djeci danas ispričali naši gosti“, rekla je članica Povjerenstva i trenerica u Plivačkom klubu Orion Maša Pešec.

Na Motivacijskom danu sudjelovao je i učenik 7.a razreda OŠ Matije Gubeca iz Jarmine Željko Varga koji smatra da je ovisnostima najbolje reći ne kroz sport. „Najbolje se maknuti od svega toga i baviti se sportom, a i na satu razrednika smo učili kako reći ne svim oblicima ovisnosti koje su nam dostupne. Promoviranje zdravog života jako je važno, a mislim da bi se trebalo još više o tome pričati“, ispričao je Željko, a njegove je riječi potvrdio i jedan od gostiju.

„Znate kako se kaže, prazan prostor u danu je igralište za đavolje misli tako da smatram da djeci dan od malih nogu treba biti ispunjen te ih se treba usmjeravati prema bavljenju sportom, druženju s prijateljima i oko njih stvarati pozitivnu okolinu. Sport je u cijeloj priči jako važan jer osim socijalnog dijela dobivaju puno i odgovornosti, znaju se ponašati u porazu i pobjedi, nauče dijeliti stvari, brinuti se o timu što će im kasnije trebati i u poslovnom životu“, kazao je veslač i rođeni Vukovarac Damir Martin poslavši im poruku da što se više posvete onome što ih zanima, bit će uspješniji.

Atletičarka Andrea Ivančević Petrač sportom se bavi od 6. godine, a on ju je, kako ističe, izgradio u osobu kakva je danas. „Mladima svakako preporučujem bavljenje sportom jer je iznimno zdravo i za tjelesno, ali i za mentalno zdravlje. Osim toga, djeca se kroz sport uče samostalnosti, individualnosti, timskom radu. Treba ih maknuti od mobitela i svih ekrana koji ih privlače živjeti sjedilačkim načinom života koji je nerijetko uzrok raznih bolesti koje bi trebali prevenirati od najranijih dobi“, pojasnila je Andrea koje je uz Damira spremno odgovarala na sva pitanja koja su im postavljali učenici.

Nakon dodjele priznanja i medalja najboljim plivačima, održano je finale kviza za 7. i 8. razrede. Među sedmašima prvi su bili Jarminčani, na drugom je mjestu završila Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci dok su trećeplasirani bili Mikanovčani. U kategoriji 8. razreda prvo su mjesto podijelili Ivankovčani i Mikanovčani, drugi su bili Jarminčani dok je OŠ Tovarnik zauzela treće mjesto.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno