6 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. ožujka 2023.

Mötley Crüe – Dr. Feelgood (1989.)

Više od autora

- vl promo-

mka_mötley-crüe_dr.-feelgood_1989_coverOvaj album je najprodavaniji i najbolji album grupe Mötley Crüe. Nakon što je Nikki Sixx bio dva puta klinički mrtav pa potom oživljavan, bend se smirio, a tekstovi su postali ozbiljniji. Ovaj album sadrži nekoliko tema: od droge do odnosa vezi i sexa, ali ovaj puta sve se to gleda iz odraslijeg kuta.

Album je producirao Bob Rock (metallica, Bon Jovi) a prodan je u više od 12 milijuna primjeraka diljem svijeta…

Prvi song ‘T.nT. (Terror ‘n Tinseltown)’ je samo uvod za nadolazeću ‘Dr. Feelgood’, odličnu rokerska pjesmu koja govori Jimmyu narko dileru koji dila po ulicama. Početni riff jedan je od najpoznatijih na svijetu, a ritam sekcija odlično prati piskutav glas Vincea Neila. Također ovaj album sadrži i demo verziju ove pjesme koja je u prvom licu. Odlična pjesma koja je dogurala do #6 na billboardu. Slijedi ih ‘Slice Of Your Pie’ tipična Crüe pjesma sa zaraznim ritmom i melodijom. Uvod je lagan, na harmonici, a potom se kao gost na albumu ubacuje Steven Tyler iz Aerosmitha te svojim uzvikom započinje pjesmu. Radnja pjesme je čak i nekorektna, moglo bi se reći; sex, sex i samo sex; (So young… ever get caught, theyll arrest me School girl, studied up well on hoochie coochie Lick lips, kitten with a whip so undress me, undress me). Pred kraj pjesma usporava i dobiva melankoličan kraj.

Četvrta u nizu je ‘Rattlesnake Shake’ jedna tipična pjesma posvećena seksu slična prethodnoj (Sexy motion, just take my time The way she moves her lips Up and down my spine Got the rattle Snake wants to spit Call 9-7-6 and let my hand do the rest). Veliki refren, jaka melodija i ritam, glasan bas čine ovu pjesmu odličnom za tulume i lupanje glava.

‘Kickstart My Heart’ je adrenalinska pjesma koju je Sixx napisao nakon što su ga oživljavali sa adrenalinskim injekcijama. Dobar tekst (Skydive naked From an aeroplane Or a lady with a Body from outerspace My heart, my heart Kickstart my heart Say I got trouble Trouble in my eyes I’m just looking for Another good time My heart, my heart Kickstart my heart) učinio je ovu pjesmu hitom (#27-billboard), a odličan refren i gitare upotpunjuju ovu pjesmu. Mick Mars koristi talk box u ovoj pjesmi. Demo ove pjesme koji se isto nalazi na cd-u rađen je bez talk boxa te ima malo izmijenjen tekst.

mka_mötley-crüe_dr.-feelgood_1989_ST1

‘Without You’ je balada i nije čudo što je proglašavana za jednu od najgorih ikad. Melodija koja nema prijelaza (čovjek ne može skužiti gdje je refren) te umoran Neilov glas dokrajčili su ovu pjesmu. Nikad neće biti jasno kako je ova pjesma završila na #8 billboarda. Čak je i demo pjesme bolji od glavne verzije. U demou je barem Vinceov glas odličan.

Drugu stranu ploče otvara ‘Same Ol Situation (S.O.S.)’ još jedna pjesma o seksu (kojeg li iznenađenja), ali barem je to tema gdje Crüovci ne mogu pogriješiti. Ipak tekst je već odavno probavljen (All, all around the world Girls will be girls It’s the same ol’, same ol’ situation). Najbolji dio ove pjesme je Vinceovo pjevanje koje je odlično i visoko.

‘Sticky Sweet’ pamtit ćemo po odličnom riffu koji se ubacuje dok Tommy Lee rastura na bubnjevima. Najbolji dio ove pjesme sigurno su gostujući back vokali (Bryan Adams i Steven Tyler). Još da bar refren ima više teksta bilo bi super (She’s so sticky, sticky sweet) i to se cijelo vrijeme ponavlja, ali to je i jedini nedostatak, odličan solo.

‘She Goes Down’ ima sličan tekst kao ‘Slice Of You Pie’, danas nepojmljiv (Little miss muffet Sweet girls school stuff and A country smile and charm Out in the back Of my 58 chevy She said shed do me no harm). Refren je opet s istim tekstom koji se ponavlja, ali bubnjevi bas su ubojiti, (pogotovo pri kraju) zajedno sa glasom Vincea Neila.

mka_mötley-crüe_dr.-feelgood_1989_ST2

Predzadnja je ‘Don’t Go Away Mad (Just Go Away)’ i jedna je od najboljih pjesma na albumu. Počinje laganije nego inače sa bas uvodom i akustičnim gitarama. Tekst koji govori o pokvarenim odnosima između dečka i cure (Seasons must change Separate paths, separate ways If we blame it on anything Let’s blame it on the rain That’s alright, that’s okay We were two kids in love Trying to find our way Let our minds run away That’s alright, that’s okay We were walkin’ through some youth Smilin’ through some pain That’s alright, let’s turn the page) odličan je te se savršeno uklapa sa melodijom. Solaža je samo jedan prijelaz u odličan kraj gdje svi ubrzaju te sve završava odličnim Tommyevim završnim udarcem.
Posljednja pjesma na ploči je ‘Time For Change’ i nema se previše riječi za opisati je. Pjesma u koju je Sixx unio svu svoju dušu i srce; bilo mu je i vrijeme da se opameti. Govori o gubljenju vjere te i stvarnosti te kako treba preuzeti stvari u svoje ruke te promijeniti ih na bolje (I heard some kids telling me How they’ve lost all the faith, in the way They’ve been talking world peace And the wars in the streets I feel the the future In the hands of our youth No more lies Old, tired fools tell our future). Najbolji tekst na albumu, najbolji solo na albumu, najbolji ritam na albumu i definitivno najbolji back vokali na albumu (gostuju Skid Row). Demo ove pjesme napravljen je sa orguljama umjesto sa klavirom.

Peti album grupe Mötley Crüe ‘Dr. Feelgood’ ponovno je reizdan 2009. godine, dvadeset godina nakon premijere. Mötley Crüe su u vrijeme nastanka albuma ‘Dr. Feelgood’ nastupali kao kvartet u slijedećoj postavi: Nikki Sixx na bas gitari, pjevač Vince Neil, Mick Mars na gitari te bubnjar Tommy Lee.

Izdavač: Elektra / Eleven Seven / Universal Music, 1989/2009.

MÖTLEY CRÜE – DR. FEELGOOD [1989]

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno