20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

KULTNI ALBUM: Motörhead – 1916 (1991.)

Više od autora

- vl promo-


Početkom 1990. godine je, nakon završetka parnice s GWR Records, potpisan ugovor s WTG – Sony Music, u čemu je pomogao novi manager Phil Carson koji je ranije radio sa velikanima AC/DC.

Nakon toga se Lemmy preselio u zapadni Hollywood pa se nova ploča napokon mogla dovršavati. Producent novog albume postaje Pete Solley koji je ranije svirao s psihodeličnim rock bendom Procol Harum.

Ploča objavljena je 2. veljače 1991. godine pod imenom ‘1916’, izbacila je, uz ‘Ace Of Spades’, jedan od najvećih hitova u povijesti benda, pjesmu ‘I’m So Bad (Baby I don’t Care)’. Njezina se popularnost stvarno mogla mjeriti sa spomenutom prethodnicom iz 1980. godine.

Srećom, album neće ostati zapamćen samo po njoj: gromovito ga otvara fantastična ‘One To Sing To Blues’, izvrsna hitoidne ‘No Voices In The Sky’ i boogie ‘Going To Brazil’, obje već svirane uživo na prethodnoj turneji koja je obuhvaćala i gradove bivše Jugoslavije: Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Sarajevo i Zadar (?!?). Album se resile još i furiozne ‘Make My Day’ i ‘Shot You Down’ a posebno se isticao homoge njihovim prijateljima i istomišljenicima, bendu Ramones, kojima su posvetili pjesmu napravljenu u njihovom stilu nazvanu, a kako drugačije – ‘Ramones’. Naravno da se ovima toliko dopala da je postala dijelom njihovog live repertoara, da bi je konačno snimili i u studiju i objavili na kompilacijskom albumu ‘Anthology’ iz 1999. Zanimljivo je spomenuti kako se na ‘1916’ Lemmy po prvi put predstavio i u laganijem tempu poglavito kroz skladbe ‘Love Me Forever’ i epskoj ‘1916’, inspiriranoj 1. Svjetskim ratom i odsviranu uz pratnju ritam sekcije čela kojega je svirao James Hoskins.

Phil Campbell, ‘Philthy’ Phil Taylor, Lemmy Kilmister i Mick ‘Wurzel’ Burston, MOTORHEAD 1991.

Uslijedila je jedna od najvećih i najjačih turneja, na kojoj su tijekom njezinog američkog dijela nastupali s metal velikanima Judas Priest, Alice Cooperom te s Alice In Chains, dok su ih u britanskom dijelu supportirali The Almighty. Lemmy je filmsku karijeru obnavljao u sci-fi filmu ‘Hardware’, u kojem je glumio taksistu, a njegovo prijateljstvo s OzzyJem kulminiralo je pisanjem tekstova za četiri pjesme Ozzyeve ploče ‘No More Tears’.

Slijedeće, 1992. godine, ‘1916’ je nominirana za Grammy u kategoriji ‘Album Of The Year’, ali se na putu do osvajanja te značajne nagrade, ispriječila Metallica sa svojom pločom ‘Metallica’, poznatijom kao ‘Black album’.

Band je u vrijeme snimanja albuma nastupao kao kvartet: neizostavni Lemmy Kilmister zadužen za bas gitaru i glas, Phil Animal Taylor na bubnju, te gitaristi Phil Campbell i Würzel.

Popis pjesama: 1. The One To Sing To Blues / 2. I’m So Bad (Baby I Don’t Care) 3. / No Voices In The Sky / 4. Going The Brazil / 5. Nightmare / The Dreamtime / 6. Love Me Forever / 7. Angel City / 8. Make My Day / 9. Ramones / 10. Shut You Down 8 11. 1916

Izdavač: Epic / Sony / Menart, 1991.

I’M SO BAD (BABY I DON’T CARE) [VIDEO]

NO VOICES IN THE SKY [LIVE VIDEO]

GOING TO BRAZIL [LIVE VIDEO]

ANGEL CITY [LIVE VIDEO]

RAMONES [LIVE VIDEO]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno