Iz Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica svim građanima žele sutra dobrodošlicu na Šokački i 2. Vinkovačku čobanijadu. Ove godine zbog prostornih i vremenskih prilika stiže u nešto kasnijem terminu, zadnju nedjelju u svibnju.
Jelo uz koje smo odrastali, dio je našeg mentaliteta pa nema kuće u kojoj se i danas ne kuha, a nijanse recepture tajna su svakog kuhara. Otuda i želja za odmjeriti snage, a ove je godine rekordan broj vinkovačke Čobanijade s 45 prijavljenih ekipa. Sva mjesta rezervirana su za kotliće iz kojih će se pušiti do izbora najboljeg.
Upravo svoj kotlić i tajni začini koje koriste pri spravljanju najpoznatije slavonsko-vinkovačke čorbe, ono je što trebaju ponijeti sa sobom natjecatelji, a na Čobanijadi će ih dočekati meso, stol i mjesto za kuhanje, najavljuje u ime organizatora predsjednik Udruge Karlo Kovalisko.
U suradnji s Gradom Vinkovci, sve posjetitelje počastit će čobancem majstori iz Udruge Ervenica koji od 15 sati pripremaju 500 besplatnih porcija.
Program počinje već od 11 sati za natjecateljske ekipe.
„Službeni dio kuhanja trajat će od podne do 16 sati. Inače, za dobar čobanac vremenski je potrebno oko tri sata, od pripreme do serviranja. Dali smo sat vremena više jer neki majstori pripremaju luk na drugačiji način. Dva sata, odnosno do 18 sati, trajat će ocjenjivanje. Sudački trojac kušat će sve uzorke, nakon čega slijedi proglašenje tri prva mjesta, odnosno najboljeg čobanca 2. Vinkovačke čobanijade”, najavljuje Kovalisko.
Dodajmo, proglašeno će biti deset najboljih, a za pobjednički čobanac, znaju znalci, potrebno je postići određenu gustinu, boju, ukuhanost mesa, prepoznatljiv miris i okus.
Podsjetimo, titulu pobjednika 1. Čobanijade prošle su godine osvojila “Braća” iz Komletinaca.
„Vinkovci su po meni središte autohtone kuhinje jer se kod nas od pamtivijeka kuhao čobanac, jednako kao i fiš. Siguran sam da smo među najboljim kuharima ovih jela”, poručuje organizator te, u nedjelju, uoči Dana državnosti poziva sve ljubitelje domaće kuhinje i druženja u prirodi na reprezentativni prostor Šokačkog stana uz tamburaše do 22 sata i sljedećeg susreta na fišijadi u rujnu.