25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Na Bijelu nedjelju 1999. Prvu pričest primilo skoro 200 malih Vinkovčana

Više od autora

- vl promo-


Osmi dan po Uskrsu slavimo Bijelu nedjelju ili Mali Uskrs. To za učenike trećih razreda osnovne škole znači i primanje sakramenta Prve pričesti koji se organizira u župama diljem Hrvatske, a na misama se čita jedno od najljepših evanđelja koje govori o Uskrsu.

Većina vinkovačkih školaraca i njihovih roditelja već se počela pripremati za ovaj obred.

U prvim stoljećima kada su se krstili odrasli tijekom vazmenog bdjenja, u svetoj noći, dobivali su bijele haljine. Nosili bi ih cijeli tjedan, a vraćali na nedjelju nakon Uskrsa koja tako dobiva naziv Bijela nedjelja.

Svete pričesti su tako, osim u Hrvatskoj, proteklog vikenda krenule i u Vinkovcima, a mi ćemo se, osim tradicije nošenja bijelih haljina, prisjetiti i obreda pričesti kroz godine, a o kojima se pisalo u arhivi Vinkovačkog lista.

„Četrdesetak prvopričesnika Župe sv. Vinka Palottija tog je mladouskrsnog dana pohitalo i na večernju misu kako bi ponovno pristupili pričesti.” Svečano je bilo i u Župi sv. Nikole biskupa kada je 1999. služena prva sveta misa u tada još nedovršenoj crkvi, a koja se gradila na području MO Zagrebački blok.

„Prvoj pričesti, na Mladi Uskrs, pristupilo je 109 prvopričesnika koje je za ovaj sveti sakrament pripremila sestra Berhmana, a pričestio velečasni Stjepan Podboj.”

Povoljna epidemiološka situacija i popuštanje restriktivnih mjera otvorili su mogućnost vraćanja života u „novu normalu“, a s njom i misna slavlja te crkvene obrede. Raspored Prvih pričesti u vinkovačkim župama zakazan je za svibanj, a kojeg možete provjeriti u članku na portalu Novosti.hr.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno