20 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Na Dan grada u Vinkovcima se sastaje Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovci danas Dan grada, 20. srpnja, blagdan sv. Ilije zaštitnika Vinkovaca, slave u ozračju potpisivanja ugovora za projekte na području pet slavonskih županija, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna. Među njima je i onaj za projekt koji se dugo čeka u Vinkovcima, a posebno na Borincima. Riječ je o Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima, vrijedan 80 milijuna kuna.

Ugovori će biti potpisani u okviru današnje sjednice u Vinkovcima Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojim predsjedava premijer Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Glavne teme sjednice su:

– predstavljanje i potpisivanje Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Razvojni sporazum potpisuju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i pet slavonskih županija kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu istih. 

– predstavljanje i potpisivanje RAS Sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga. Riječ je o podršci slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi te pripremu EU projekata za sljedeće razdoblje. 

– potpisivanje 105 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće. Ukupna vrijednost ugovora je 530 milijuna kuna. 


Uz potpisivanje ugovora na sjednici Savjeta bit će predstavljene mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a jedna od tema je i kultura i razvoj kulturne infrastrukture.

Današnji svečani program obilježavanja Dana grada Vinkovaca počinje već u jutarnjim satima odavanjem počasti onima koji su položili živote za domovinu, za samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Brojna izaslanstva danas u 9 sati kod Spomen križa na Gradskom groblju u Vinkovcima položit će vijence i upaliti svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća uz dodjelu priznanja Grada Vinkovaca. Sjednici će nazočiti brojni ugledni gosti među kojima i najviši državni dužnosnici, a počinje u 11 sati u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”. Domaćini su predsjednik Vijeća Mladen Karlić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

S večernjim satima, nakon protokolarnih svečanosti i radnog sastanaka, dolazi vrijeme za opušteniju atmosferu, a ona je najbolja uz dobru glazbu. A Grad Vinkovci građanima i svim gostima za Dan grada daruje koncert Petra Graše. Koncert počinje u 21 sat u pješačkoj zoni.

Prije toga, s početkom u 19 sati u Galeriji “Slavko Kopač” bit će otvorena velika retrospektivna izložba “Osvrti” poznatog vinkovačkog umjetnika, akademskog kipara Dejana Durakovića. 

Tijekom dana, od 11 sati, u središnjem parku bit će održan program Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci i njihovih gostiju, članova udruge Cro Art Subotica, koji su priredili zajedničku izložbu pod nazivom “Umjetnici svome gradu”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno