- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Danas je blagdan sv. Lucije, dan kada se u hrvatskom narodu tradicionalno sije žito uoči Božića. Tako je to i u Slavoniji, oduvijek, pa i danas, a nešto više o ovome običaju rekla nam je etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica.
Iako stare osobe kažu kako se u Slavoniji žito nekada znalo sijati i na blagdan sv. Barbare, 4. prosinca, kako bio što bolje naraslo do Božića, ipak se to najčešće činilo na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca. “Smatralo se da je 12 dana do Božića dovoljno kako bi se moglo vidjeti kakva će biti ljetina u narednoj godini. Ako je žito lijepo uzraslo i svježe izgledalo onda se tumačilo kako će sljedeća godina biti plodna u ljetini i u svakom drugom obilju koje je kućanstvo očekivalo”, ističe mr.sc. Ljubica Gligorević.
Inače, u pučkoj varijanti pšenica se sijala u zemlju, a iz građanske kulture dolazi sijanje na vatu. Danas prisutne su obje varijante ovisno o tome kako kome žito u kojoj uspijeva.
“Također, uvijek se vodilo računa da se u sredini postavi jedna mala staklena čaša u koju su onda stavljane tri svjećice od domaćega voska koje simboliziraju Sveto Trojstvo. Jedna se palila na Badnjak, druga na Božić, a treća na Silvestrovo. Danas se također ostavlja taj prostor, ali se u njega najčešće stavlja svijeća trobojnica kao simbol hrvatskoga identiteta”, ističe Ljubica Gligorević.
Najčešće kada se nije stavljala svijeća, na žito se stavljala vrpca, nekada crvena, jer je crvena zaštitna boja i hrvatska boja, kao i plava, a danas, vrpca crven, bijeli, plavi. A nakon Sveta Tri Kralja žito se iznosilo iz kuće i ostavljalo najčešće u vrtu, nije se spaljivalo niti stavljalo u smeće.
Iz blagdan sv. Lucije bilo je još nekih običaja u narodu kojih danas više nema. “Od sv. Lucije do Božića znalo u obiteljima zapisivati kakvo je vrijeme, a prema tih 12 ceduljica orijentirali su se kakvo će vrijeme biti kroz 12 mjeseci iduće godine. Isto tako, djevojke bi zapisivale svojih 12 ceduljica s imenima simpatija. Na Badnjak spaljivale su ceduljice do zadnje na kojoj je onda bilo ime budućeg odabranika. Također, u nekim krajevima, u dijelovima zapadne Slavonije, ali i u Dalmaciji, sv. Lucija je donosila djeci darove, kao što je donosio i sv. Nikola, dok kod nas nema spoznaja o tome”, ističe Ljubica Gligorević.