16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Na današnji dan Banovinu je probudio snažni potres

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prošlo je točno godinu dana od razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život tamošnjem stanovništvu. U Petrinji je u tijeku sjednica Stožera za obnovu nakon koje će biti potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja. HRT će na svim svojim radijskim postajama, točno u 12:19 sati emitirati pjesmu “Izgovaram tvoje ime glasno”.

Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru. U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba. Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila kroz cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

Na sjednici Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa bit će predstavljena prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisat će potom ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku. Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisati će, pak, sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna. Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja. Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata.

Glazbeni spot za pjesmu “Izgovaram tvoje ime glasno” nastao je u sklopu produkcije dokumentarnog filma Hrvatske televizije “Petrinja jučer danas sutra”. Film Branka Schmidta i Marije Demo govori o potresu na Banovini 2020. godine, a pjesmu za film napisala je i skladala Mirna Bićanić.

Pjesmu izvodi hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija, koja je pokazala iznimnu empatiju prema stradalnicima i već drugog dana nakon potresa otišla na područje Banovine s 10 kg pohanog mesa i drugom pomoći.

Spot je nastao u suradnji s osnovnim i srednjim školama Petrinje, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, Gradskom limenom glazbom i navijačkim udrugama – Bad Blue Boysima, Torcidom, Kohortom i Armadom te stanovnicima Petrinje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno