Posuda iz razdoblja vučedolske kulture, koju istaknuti hrvatski arheolog prof.dr.sc. Aleksandar Durman kasnije defenira kao najstariji indoeuropski kalendar, pronađena je 21. ožujka 1978. godine na lokaciji današnjega hotela Slavonija u Vinkovcima. Prof. Durman, vodio je tim arheologa koji je posudu pronašao, a dvadeset godina kasnije, utvrdio je da ukrasi urezani na posudi, koja datira iz 2600. godine prije Krista, prikazuju zviježđa koja dominiraju noćnim nebom iznad Vinkovaca i to: 1. Proljeće: Orion i Sunce 2. Ljeto: Plejade, Kasiopeja i Labud 3. Jesen: Plejade, Blizanci i Ribe/Pegaz 4. Zima: Plejade, Blizanci, Ribe/Pegaz, Kasiopeja i dominantno zimsko zviježđe Orion.

Astralni kalendar vučedolske kulture, tumači prof. Durman, prvi je europski kalendar prema kojemu godina počinje u sumrak prvoga dana proljeća, kada tri zvijezde iz pojasa dominantnog zimskog zviježđa Orion potonu za obzor na više mjeseci i Orion simbolički zamijeni Sunce. Urezani i inkrustirani ukrasi na njoj prikazuju karakteristična zviježđa na nebeskom svodu iznad Vinkovaca, na 45. sjevernoj paraleli, u sva četiri godišnja doba. Svaki od četiri vodoravna pojasa (tj. svako godišnje doba) podijeljen je na 12 polja. Vrijeme na posudi-kalendaru zasnovano je na astralnom simbolizmu jer se Sunce u totalnoj ravnici u kojoj je kultura nastajala nije moglo kontrolirati zbog ravne crte horizonta, već su Vučedolci, poput stanovnika Mezopotamije, proučavali noćno nebo.

Neizmjerno vrijedan arheološki nalaz posuda – kalendar “Orion”, svoje je mjesto našao i u vinkovačkoj pješačkoj zoni gdje je prikazan u podnici.