23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Na dvotjedno gostovanje u Meksiko otišlo 27 Šumara

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kruna proslave okruglog 70. rođendana Kulturno umjetničkog društva Šumari Vinkovci svakako je odlazak u Meksiko na 12. Međunarodni festival folklora u San Pedru. Naša ekipa ispratila ih je danas na putovanje dugo 14 sati, a na drugom kraju svijeta ponosno će pronijeti ime našega grada i pokazati kakvom se kulturnom baštinom dičimo.

Šumari ove godine slave sedam desetljeća svoga postojanja koje će obilježiti brojnim programima i nastupima. Iako je središnja proslava organizirana u listopadu, fokus ovih dana je na njihovoj dvotjednoj turneji u daleki Meksiko gdje će sudjelovati na tradicionalnom festivalu folklora. Turneja je to dogovorena još prije dvije godine, ali epidemija koronavirusa učinila je svoje.

„Mislili smo da uopće neće doći do suradnje, no oni su bili uporni. Festival je to koji se održava već 20 godina i osim nas, tamo će biti folklorne skupine iz svih dijelova svijeta. Hvala našim sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, najviše Hrvatskim šumama koji su nam generalni sponzor i čiji smo mi zapravo KUD. Svakako bih spomenuo i Županiju koja je pomogla u organizaciji, a velika hvala i svim ostalim sponzorima koji su sudjelovali u financiranju ovog projekta”, rekao nam je Ivan Lion, tajnik KUD-a.

Umjetnički voditelj Dario Grčić pojašnjava kako će, s obzirom na područje s kojega dolaze, izvesti tri koreografije Slavonije te još Bunjevce, Posavinu, Prigorje i Međimurje. „U svojemu dopisu organizatori su tražili samo plesne koreografije i hrvatski folklor, bez izvornih pjesama”, kaže Grčić.

Skupinu od 27 članova – 20 plesača, pet tamburaša i dvije pratnje – ispratili su danas u dvorištu Šumara brojni članovi obitelji i prijatelji, ali i predstavnici Grada i Županije. Među njima su bili i pročelnika Odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić te zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Prilika je to našeg KUD-a da u Meksiku promiču Vinkovce i tradicijsku baštinu našega kraja na najljepši mogući način. Ponosimo se na njihov rad i što već 70 godina nesebično promoviraju i čuvaju našu kulturnu tradiciju. Sretan put i ugodan boravak u dalekom Meksiku”, poručio je Romić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sretan put našim Šumarima poželio je Marko Dikonić, pročelnik Ureda župana.

„Ovaj Međunarodni folklorni festival i više nego lijepa je prilika da se prikaže naša županija i grad Vinkovci u najboljem mogućem svjetlu, kako kroz kulturnu baštinu, običaje, jezik, pjesmu i ples, tako i kroz sve ostalo što krasi ovaj kraj i ovo podneblje”, istaknuo je.

Uz brojne roditelje, ponos najviše nije mogao sakriti ni Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma Vinkovci i predsjednik KUD-a Šumari. Poželio je ugodno putovanje svojim folklorašima i zahvalio svima koji su pomogli u ostvarivanju ovog pothvata.

„Sve je to dio obilježavanja naših 70 godina. Veliko je to bogatstvo naše tradicije, a sve će kulminirati u listopadu kada ćemo cijeloj lokalnoj zajednici pokloniti nekoliko koncerata. Idemo dalje, nije ovo jedini ciklus putovanja Šumara, bilo ih je i u prošlosti, a bit će ih i u budućnosti. Nadamo se što više”, rekao je Sabljić.

A nama još preostaje pridružiti se našim sugovornicima, Šumarima poželjeti sretan put, ugodan boravak u Meksiku i siguran povratak svojim kućama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno