25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Na Mladi Uskrs prvu pričest primilo oko 200 Vinkovčana

Više od autora

- vl promo-

Bijela nedjelja prva je nedjelja po Uskrsu i njome završava Vazmena osmina, osmodnevna proslava najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Ovaj je blagdan u narodu je poznat još i kao Mladi Uskrs ili Mali Uskrs, jer se Uskrs u početku slavio punih osam dana te je proslava Uskrsa trajala sve do iduće nedjelje.

Posvećena je i Božjem milosrđu, a koje je promovirala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska. Neslužbeno se slavi od 1985. godine, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetkovinom cijele Rimokatoličke Crkve, 30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine. U mnogim župama se organizira i Sveta pričest, a na svetim misama čita se jedno od najljepših evanđelja koje govori o Uskrsu.


Tako je u Vinkovačkom listu iz 1999. godine istaknuto kako je na drugu uskrsnu nedjelju sakrament pričesti primilo blizu dvjesto mladih Vinkovčana. Svečano je bilo u župama sv. Euzebija i Poliona i sv. Vinka Pallottija. U crkvi sv. Euzebija i Poliona, gdje je svetu misu služio začasni kanonik, Tadija Pranjić, župnik i dekan vinkovački, 120 prvopričesnika sa svojim roditeljima, bakama i djedama, veselilo se činu koji će pamtiti cijelog života. Četrdesetak prvopričesnika župe Sv. Vinka Pallottija tog je mladouskrsnog dana pohitalo i na večernju misu kako bi ponovo pristupili pričesti”, stoji u napisanome članku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno