Diljem svijeta noćas je proslavljen početak nove godine, a Katolička crkva danas, osam dana nakon rođenja Sina Božjega, slavi blagdan presvete Djevice Marije Majke Božje – Bogorodice.
Dogma o Mariji kao Bogorodici proglašena je na III. općem saboru u Efezu 431. g. Naslov Bogorodica izriče uvjerenje da je Marija rodila, ne samo čovjeka Isusa, nego i pravoga Boga, te da je Isus Krist samo jedna osoba s dvije neodvojive naravi. Majčinstvo Blažene Djevice Marije nadilazi svako obično ljudsko majčinstvo i ulazi u velike božanske tajne Presvetoga Trojstva.
Posebno je značajno da blagdan Presvete Djevice Marije, Majke Božje pada baš na prvi dan nove godine, te je kao čestitka koju Crkva upućuje, čestitka sreće, ljubavi, mira i svakog blagoslova u ime Marije koja nam je s Isusom dala svako dobro. Tako Crkva želi na početku nove godine svoje sinove i kćeri staviti pod majčinsko okrilje i zaštitu Majke Isusove i majke naše Marije.
Na blagdan Marije Bogorodice slavi se također i imendan njezina sina Isusa. Osmi dan od njegova rođenja, dan je kada su ovom božanskom i ljudskom djetetu nadjenuli ime Isus, Ješua – Spasitelj. To ime mu je dao sam Otac nebeski jer ga je anđeo tako pretkazao.