-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Na snagu stupio novi Pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kako je objavila udruga Prijatelji životinja, danas je stupio na snagu novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

Važna pozitivna novost u njemu je da se prodajom smatra ne samo komercijalna prodaja nego i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući poklanjanje bez komercijalnog učinka.

“Time će se doskočiti uzgajivačima koji tobože uzgajaju životinje samo radi poklanjanja. Imamo slučajeve da npr. uzgajivač ima nekoliko ženki koje neprestano imaju mlade i u Upisniku kućnih ljubimaca na sebe je prijavio 400 pasa, no tvrdi da nije uzgajivač, a šverca pse i prodaje ih bez ikakvih cijepljenja ili mikročipiranja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Sada će se to, navodi se, moći i dokazati veterinarskoj inspekciji i u sudskim postupcima jer svi uzgajivači, neovisno o tome prodaju li ili „daruju” životinje, moraju raditi sukladno odredbama Pravilnika. Zakon o zaštiti životinja još je 2017. godine propisao da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj kućnih ljubimaca pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne samo uzgajivači s tri ili više rasplodnih ženki, kao što je bilo ranije.

Na novi Pravilnik, koji bi bio usklađen sa Zakonom i regulirao uzgoj i prodaju životinja, čekalo se pet godina, napominju u Prijateljima životinja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno