Foto: HNS

Prema novom prijedlogu izmjene zakona, uskoro bi mogao biti zabranjen ulazak na neko sportsko natjecanje svima koji odbiju alkotestiranje ili test na drogu, ali i svima onima koji kod sebe imaju odjevne predmete kojima bi si mogli prikriti identitet.

Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo je u javnu raspravu prijedlog izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Među protupravno ponašanje koje nosi kazne od 5.000 do 25.000 kuna ili zatvor između 30 i 60 dana sada ulazi i oštećenje ili uništavanje sportskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine, ali i pozivanje poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu.

Nakon javne rasprave, još ga treba prihvatiti Vlada i Sabor da bi stupio na snagu.

Jedan od najzanimljivijih prijedloga je da, ukoliko na stadion ulazite s kapom u torbi, majicom s kapuljačom ili maramom, policija vam ima pravo zabraniti ulazak, a možete dobiti i kaznu od 2 do 15 tisuća kuna. Također, ako odbijete alkotest ili test na droge također vam mogu zabraniti ulaz i kazniti s istim iznosom. Članak zakona kojim se kažnjava prikrivanje identiteta je široko postavljen, pa se postavlja pitanje što će primjerice biti s navijačkom šalovima koji su neizostavni dio navijačkog folklora. Ali istovremeno šal može poslužiti i za prikrivanje identiteta kada ga se veže preko lica. Ili ako se po hladnoći nosi majica s kapuljačom. Po novom, čini se da će sve to biti zabranjeno.

Protupravno ponašanje je ovako definirano: “maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta ili posjedovanje odjevnih predmeta čija je namjena, pored osnovne namjene, i za prikrivanje identiteta”.

U zakon je trenutno kažnjivo samo prikrivanje identiteta, a po novom i samo nošenje predmeta koji bi tome mogli poslužiti. Ministarstvo navodi da bi u prekršaju bila svaka osoba koja s očitom namjerom da ide na sportsko natjecanje kod sebe ima odjevne predmete pogodne za prikrivanje osobnog identiteta.

I za alkohol su već predviđene kazne ako se na stadion pokuša ući s više od 0.5 promila u krvi. No, do sada je bilo moguće odbiti alkotest, a po novome odbijanje alkotesta automatski znači zabranu ulaska i kaznu.

MUP je opisao i što želi postići navedenim izmjenama. Kažu da žele povećati osjećaj sigurnosti kod gledatelja koji na sportska događanja dolaze samo zbog natjecanja, “a ne zbog namjere protupravnih ponašanja”.