-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Na svečano obilježavanje Dana branitelja u Jarmini stigli mnogi gosti

Više od autora

- vl promo-

Svečanom obilježavanju Dana branitelja u Jarmini nazočili su mnogi politički dužnosnici među kojima i ministar obrane Mario Banožić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Valentin Skroz, izaslanik župana Vukovarsko srijemske županije Damir Dujić, zapovjednici ratnih postrojbi i policijskih uprava, načelnici i gradonačelnici prijateljskih općina i gradova te mnogi drugi gosti.

Svečanost je počela okupljanjem i pozdravnim govorom ispred Doma branitelja gdje je Goran Ileković, načelnik Općine Jarmina, pozdravio sve okupljene, a posebne pozdrave uputio  je  obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

„Jarmina je bila iznimno bitna strateška točka. Branila je istočni dio Slavonije, a bila je opkoljena s tri strane“, objasnio je načelnik.

Jarminačka satnija bila je sastavni dio 109. brigade, a u početnom trenutku brojala je 120 branitelja.

Kroz cijeli Domovinski rat je prošlo više od 700 jarminačkih branitelja, gotovo da nema kuće iz koje nije bio barem jedan branitelj“, rekao je Ileković.

Govor je održao i župan Kolar koji se u Jarmini osjeća domaćinski.

„Mi koristimo svaku priliku da odamo počast hrvatskim herojima, braniteljima Domovinskog rata koji su položili svoj život za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku“, izjavio je župan te dodao da je kroz Domovinski rat prošlo više od 11 tisuća Zagoraca, a bili su u svim postrojbama hrvatske vojske i policije.

Prijateljstvo Jarmine i Krapinsko-zagorske županije potječe od četrdesetih godina prošlog stoljeća.

„To prijateljstvo je bilo i prije rata jer je većina stanovnika Jarmine s područja Krapinsko-zagorske županije. U Domovinskom ratu su se ta prijateljstva još više učvrstila, tako da danas mogu reći da je pola Zagorja u Jarmini“, završio je Kolar.

Uslijedio je i govor ministra obrane Marija Banožića.

„Zahvala svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima na doprinosu u cijelom Domovinskom ratu, ali isto tako ono što čine poslije rata prije svega na prenošenju istine što se dogodilo za vrijeme Domovinskog rata, na koji način je stvarana hrvatska država i u konačnici, na koji način je stvarana hrvatska vojska“, izrekao je Banožić svoje zahvale.

Ministar je rekao da hrvatska vojska postaje sve modernija te opremljenija.

„Ono što je bilo najviše od interesa ovdje za Slavoniju  je upravo kopnena vojska, znači modernizacija, ono o čemu su branitelji tada mogli samo sanjati. Riječ je o nabavci dodatnog sustava vozila”, rekao je.

Ministar se osvrnuo i na situaciju koja se odvija u Ukrajini, ali i ne nedavan događaj pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

„Taj događaj duboko nas je osvijestio koliko je potrebno i dalje ulagati i razvijati hrvatsku vojsku. To je teza u svim europskim i neeuropskim državama, članicama NATO-a i onima koji će to tek postati. Sve zemlje podižu proračune za obranu nakon dugo godina, pa tako i Hrvatska vojska prvi put od Domovinskog rata ima proračun 7,6 milijardi gdje se rješava modernizacija i opremanje svih sastavnica hrvatske vojske“, objasnio je ministar.

Zainteresiranost hrvatskih branitelja za boljom vojskom nije prestala obranom Hrvatske.

„I oni danas osim što pronose istinu o Domovinskog ratu, oni se itekako interesiraju za razvoj hrvatske vojske, upravo onoga dijela koji su oni te 1995. godine  ostavili na daljnjem upravljanju jednim novim doktrinama. Ja im se zahvaljujem. Mnoge vojarne, mnoge lokacije u Hrvatskoj nose slavna imena hrvatskih branitelja i oni su tu prije svega podsjetnik za sve novije generacije koje su imale sreću da ne sudjeluju u Domovinskom ratu, ali da jasno znaju na koji je način nastala hrvatska vojska, hrvatska država“, završio je svoje obraćanje Banožić.

Nakon pozdravnog govora te pucanja iz kubura, okupljeni su se uputili do Spomen obilježja poginulim braniteljima, a na putu su ih pratili Gromovi Zagorja te Puhački orkestar VZO Gornja Stubica. Ondje su općinska, županijska te državna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće, a to su mogli učiniti i ostali nazočni. Nakon polaganja vijenaca, svećenik je održao kratku molitvu nakon koje su se sve uputili prema crkvi Svetog Vendelina Opata gdje je bila odslužena svečana sveta misa.Općina Jarmina i danas skrbi o krojačima hrvatske sadašnjosti te o njihovim udrugama, a u Općini djeluje Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

„Oni su temelj stvaranja hrvatske države. Iz općinskog proračuna se izdvaja oko   30 tisuća kuna za njihove potrebe. Međutim, tu je i županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo obrane pa taj iznos bude malo izdašniji“, zaključio je Ileković.

Druženje je nastavljeno ispred Doma hrvatskih branitelja uz sportske igre. Ondje su izloženi razni primjerci oružja, naoružanja te opreme Hrvatske vojske, a svi zainteresirani mogu se fotografirati. Također, postoji i mogućnost upoznavanja s oružjem. Uz oružje, izložen je i primjer MRAP-a, vozila otpornog na mine te zaštićenog od zasjede.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno