Kontaktirajte nas

Vijesti

Na Tradicijskom sokaku s lakoćom su povezali tradiciju s modernim elementima

Objavljeno

-

Tradicijski sokak zavladao je danas Srednjom strukovnom školom. Jedinstveni je to projekt čiji je cilj pokazati kako se tradicija može ukomponirati u moderne elemente, pa su učenici kroz različite sadržaje mogli učiti o tradicijskoj baštini s temom šokačke kape i nošnje.

“Dio tradicije je zaboravljen, stavljen sa strane. Učenici ju premalo poznaju i premalo vrednuju”, kaže nam nastavnica Miljenka Vujeva, organizatorica Tradicijskog sokaka ističući kako je upravo upoznavanje učenika s vlastitom baštinom glavna zamisao ovog projekta koji je danas u Srednjoj strukovnoj školi okupio brojne učenike. Bio je to spoj važnih datuma – Vinkovačkih jeseni, Dana kulturne baštine i Svjetskog dana turizma.

Frizeri, krojači, slastičari, modni tehničari, kuhari, komercijalisti – baš svi smjerovi danas su u prostore škole donijeli dašak prošlosti. Dvadesetak učenika pobrinulo se da posjetitelji Sokaka kušaju slastice u obliku šokačke kape, upoznaju se s brojnim predmetima etnološke baštine, u Dječjem kutku vide čime su se djeca nekada igrala, šetnjom ih provedu kroz sve dijelove Sokaka te informiraju ih o zaboravljenim dijelovima tradicije.

“S obzirom da škola ima turističku skupinu Istraživači baštine i zadrugu Vrijedne ruke, došli smo na ideju da učenike osvijestimo o vrijednosti njihove tradicije i baštine. Zato smo krenuli s pilot projektom Tradicijski sokak i ako on bude uspješan, nadamo se da će u našoj školi postati tradicionalan događaj”, kazala je Vujeva. Dodaje kako su učenicima htjeli približiti činjenicu da je s kulturom lako živjeti, ali i prenositi ju na sljedeće generacije.

Nastavnici su osmislili i kratke radionice s učenicima, izložbe te prikaz kratkog filma u kojemu je prikazan primjer etno baštine vezan uz Vinkovačke jeseni, očuvanje kulturne baštine i uključivi rast.

Svima koji su došli učiti o tome kako se nekada živjelo za oko su zapele i male šokačke kapice, ručni rad Nade Tišljar iz udruge Zlatne niti. Ona je na licu mjesta heklanjem pokazala kako izgleda cijeli proces nastanka te brzinom munje sve nas podsjetila na naše mame i bake kojima je heklanje nekada bila svakodnevica. Ništa manje nije postigao ni Marko Sabljaković, autor scenarija i redatelj Svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni koji je učenicima i profesorima održao zanimljivo interaktivno predavanje.

“Danas ćemo ovdje govoriti o Vinkovačkim jesenima, Svečanom otvorenju i izboru kape kao motivu, odnosno temi ovogodišnje manifestacije. Dotaknut ćemo se i ljubavi prema kazališnoj umjetnosti u kojoj sam odmalena i u koju sam utkao sebe i svoj život. Veselim se ponovno biti u ovoj školi u kojoj sam 2017. godine predavao hrvatski jezik, vidjeti sve ljude s kojima sam radio, ali i učenike koji su sve ovo pripremili s velikom ljubavi i zanosom”, rekao je Sabljaković.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    39 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    69 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Vijesti

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

Objavljeno

-

Napisao/la

    126 pregleda
Foto: Stella Mešić

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava modna priča koja donosi dašak Slavonije, narodne nošnje i folklora. Ti motivi obilježili su njezino djetinjstvo, prate ju i ostatak života, pa je upravo njima odlučila zaključiti jedno važno životno razdoblje.

Odjeću voli otkako zna za sebe, voli pronalaziti stare komade po ormarima, pregledavati i prekrojavati. Nema joj ništa draže kada svoju osobnost slobodno može utkati u razne odjevne kombinacije, stoga i ne čudi da je i svoje obrazovanje okrenula u tom smjeru. 23-godišnja Ines Barić ističe se u moru ljubiteljica mode, jer na stil kakav ona ima ne nailazite često. Prve korake u tom svijetu započela je već upisivanjem smjera Arhitektonski tehničar u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, a neko zrelije viđenje i dublje promišljanje o modi kreće s upisom Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kruna trogodišnjeg studiranja bio je završni rad koji je Ines posvetila vlastitoj kolekciji u kojoj je spojila etno tradiciju i suvremenu modu.

“Kada sam krenula razmišljati o izradi završnog rada počela sam razmišljati o događajima koji su me obilježili i izgradili kao osobu. Znala sam da moram u tu priču uključiti Slavoniju iz koje dolazim, ali i folklor jer je i on bio važan dio mojeg života. Pa sam tako kroz promišljanje što to zapravo za mene znači i kroz istraživanje jedne bogate kulture odlučila unijeti dio sebe i ispričati svoju prvu malu modnu priču”, govori nam ambiciozna Ines, rođena Ivankovčanka.

Napominje kako ova kolekcija prezentira njezinu osobnost i karakter. Kroz njezino stvaranje propitkivala je samu sebe te u odjeću uspješno unijela dio svoje osobnosti. Priča priču o odrastanju u Slavoniji, plesu, dječjoj igri i periodu života koji ju je na neki način izgradio.

Foto: Stella Mešić

“Odlučila sam dublje proučiti ono s čime sam godinama okružena i u čemu sam uživala kao dijete te sve to pretočiti u svoju kolekciju. Tu konkretno mislim na odrastanje sa sestrama i prijateljima s kojima sam provodila dane igrajući se vani, ali i na folklor u koji sam bila uključena gotovo 10 godina. Sve to, naravno uz odgoj i podršku mojih roditelja, oblikovalo je moje djetinjstvo i život u mlađim godinama, a time i gradilo moj karakter”, dodaje.

U stvaranje svog završnog rada Ines je uključila i vinkovačku fotografkinju Stellu Mešić, krojačicu Ivu Berać iz Cerne te obiteljsku tvrtke Lergiss iz Vinkovaca koja proizvodi kožnu odjeću. Sinergija ovih Slavonaca uistinu ostavlja bez daha, njihova kreativnost inspirira, a ljubav prema onome što rade prenijet će na vas s neopisivom lakoćom. Ines za svoje suradnike kaže kako su stručni, voljni pomoći i dati savjet te ih bez ikakve zadrške naziva toplim osobama velikog srca. Bili su joj inspiracija i podrška u cijelom ovom procesu – još posebnijem jer iza njega stoje Slavonci.

Kako kaže, fotografijama su htjele dočarati ljepotu Slavonije, njezinu prirodu, dio razigranog odrastanja, ogledalom prikazati utjelovljenje onoga što Slavonci godinama njeguju i samim time poručiti kako je slavonska kultura neiscrpna riznica koju treba čuvati.

“Drago mi je što se osjećam kao da sam ostvarila ono što sam zacrtala i napravila prvi ozbiljniji korak u izgradnji neke nove, meni važne priče. Osjećam se kao da sam djetinjstvom zatvorila jedno životno poglavlje i tako ušla u neko novo, malo ozbiljnije, ali i dalje kreativno i razigrano”, priča naša sugovornica i dodaje kako očekuje imati priliku nastaviti raditi ono što voli i u to uključiti sve one koji su često u sjeni, neopravdano. Ines je sada fokusirana na diplomski studij koji je upisala u rujnu, a željno iščekuje sve prilike kojima će nastaviti graditi svoj put. Polako, ali sigurno. S ljubavlju.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 3 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 5 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 5 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 5 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 7 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 7 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije