18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Na Veliki petak zvijezda jelovnika postaje riba

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Veliki petak je dan koji se u kršćanskoj tradiciji obilježava kao spomen na Isusovu smrt na križu. Označava početak uskrsnog vikenda i duboko je ukorijenjen u vjerske prakse diljem svijeta. Jedan od ključnih obilježja ovog dana je post koji simbolizira pokoru, odricanje i duhovnu pripravnost. Uz Pepelnicu ili Čistu srijedu jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok jer je post i ne jede meso jer je nemrs. Taj čin podsjeća vjernike na Isusovu žrtvu i poziva ih na dublje duhovno razmišljanje.

Neki ljudi prakticiraju potpuni post, suzdržavajući se od hrane i pića tijekom cijelog dana. No, stvarnost je takva da u današnje vrijeme rijetko tko drži do strogog posta i ne pridržavamo se toliko kao što je to bilo nekada. Nemrs na veliki petak je nešto češći od posta pa tako katolici na Veliki petak pripremaju ribu, bilo ona riječna ili morska. Posjetili smo dvije ribarnice u Vinkovcima i saznali koju ribu Vinkovčani stavljaju u svoj jelovnik na Veliki petak. Naravno, u Slavoniji i Baranji blagdanski dani ne mogu proći bez dobrog fiša u kojem riječna riba pokazuje pun potencijal okusa. Podrazumijeva se, najzastupljenija riječna riba je šaran koji je bez ikakve konkurencije kad je priprema fiša u pitanju. Druga najzastupljenija riba u velikom tjednu uoči Uskrsa je som, a ne zaostaje puno ni tolstolobik, rekla nam je Sanja Budimir iz Vukovara koja je redovni gost vinkovačke tržnice u svojoj pokretnoj ribarnici.


Sanja ima svu gotovo svu riječnu ribu od šarana, soma, smuđa, štuke, deverike, babuške, tolstolobika, kečige i slično. Cijena kilograma šarana, najprodavanije ribe, iznosi 5,50 eura kao i u vinkovačkoj ribarnici pod nazivom „Dvije ribe” gdje svakog jutra dobiju svježeg šarana, osim kojeg nemaju druge riječne ribe, ali zato imaju morske i to oslić te skušu koje se najviše prodaju uoči posta i nemrsa kada znaju prodati i po 500-injak kilograma ribe dnevno. No, nema svatko vremena provesti sate u kuhinji kako bi pripremili blagdanski obrok pa se možda odlučuje za nešto jednostavniju varijantu poput lignji i krompira iz pećnice ili slično.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno