16 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Nabiskup Hranić: Slučaj iz Sotina prijavljen je DORH-u 2017.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić danas je održao konferenciju za medije na kojoj se očitovao o optužbama kojima ga se proziva za zataškavanje slučaja seksualnog nasilja nad maloljetnom ministranticom iz župe Sotin 2016. godine, čiji je navodni počinitelj bio tadašnji župnik koji je preklani umro, kazavši da je Nadbiskupija prijavila slučaj DORH-u 2017. godine, prenosi HRT.

Kako se navodi, prema pisanju tjednika “Novosti”, dakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić prikrivao je slučaj svećenika u Sotinu, kojeg je majka maloljetnice u listopadu 2016. godine prijavila za seksualno zlostavljanje svoje kćeri.

Nadbiskup Hranić, prenosi HRT, danas je rekao kako je slučaj prijavila majka djevojke, koja je tada imala 24 godine, tvrdeći da je seksualno nasilje nad njom trajalo više godina, do njezine 18. godine zbog čega je i psihički oboljela.

Majka, navodi se, nije htjela slučaj prijaviti institucijama, već je tražila da župnik bude udaljen iz župe.

Nakon razgovora i s majkom i sa župnikom, Nadbiskupija je prijavila slučaj DORH-u krajem 2017.



Zbog navodnog zataškavanja slučaja, navodi se, nadbiskupa Hranića je, kako je kazao, “netko od novinara ili majka možebitne žrtve” 2020. prijavio Vatikanu.

“No, 9. ožujka 2023. dobili su odgovor apostolskog nuncija u RH da je mjerodavni Dikasterij za biskupe potvrdio da sam poslao rezultate istrage Dikasteriju za nauk vjere i to još 2018. i da je Nadbiskupija iste godine DORH-u dostavila sve podatke za pokretanje istrage i da je to tijelo zaključilo da mi se ne može pripisati optužba jer sam pratio sve kanonske propise”, rekao je mons. Hranić, prenosi HRT.

Nadbiskup Hranić, navodi se, istaknuo je kako razumije svačije osjećaje, i majke možebitne žrtve, no nije na njemu da donosi presudu, premješta župnika za kojeg je rekao da je već bio star i bolestan prije sudskog procesa i izricanja presude.

“Optužnica je samo podignuta, no do sudskog procesa, pozivanja na ročišta i izricanja pravomoćne presude nije došlo”, rekao je mons. Hranić dodavši kako je nakon župnikove smrti 2021. godine stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega te tako nije bio niti osuđen niti oslobođen optužbi, prenosi HRT.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno