Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj te od njega umire svaka četvrta osoba, a 26 posto svih smrti u 2017. uprouzročeno je rakom. U Hrvatskoj je u 2017. od malignih bolesti umrlo 13.638 osoba i to je prva godina u kojoj je broj umrlih od raka bio manji u odnosu prema prethodnoj godini.

Nacionalni plan protiv raka trebao bi biti gotov i prihvaćen u prvoj polovini ove godine, a njegovo financiranje moglo bi biti ostvareno već 2020. godine.

Riječ je o ključnom dokumentu na kojemu je radio cijeli tim stručnjaka, a koji ocrtava svaki detalj koji se u Hrvatskoj mora poduzeti da bi, kako u Planu stoji, pripremili zdravstveni sustav za epidemiju raka. Nacionalni plan protiv raka u cijelosti je objavljen na mrežnoj stranici https://www.nppr.hr/, a da je borba protiv raka prihvaćena kao jedan od nacionalnih prioriteta potvrdio je sredinom prošlog mjeseca i sam premijer Andrej Plenković na konferenciji “Bori se i pobijedi: Kako se oduprijeti raku?” održanoj u Zagrebu. Naime, glavni je cilj Nacionalnog plana godišnje spasiti između 5000 i 7000 života te zaustaviti stalni porast broja oboljelih i umrlih, zbog čega je Hrvatska na samom europskom dnu u borbi protiv zloćudnih bolesti.

Konkretne mjere koje donosi novi Nacionalni plan primjerice su dijagnostika u roku od najviše tri tjedna, potom da odluku o liječenju donosi multidisciplinarni tim te da se u suprotnom sankcioniraju bolnice ako se to ne čini.

U planu se navodi i maksimalan porez na cigarete, zakonsko reguliranje korištenja solarija, s pomoću fiskalnih mjera veća dostupnost kvalitetnih namirnica, ali i skuplje zdravstveno za one koji ignoriraju poziv na preventivni pregled. Hrvati prema svim statistikama imaju problema s pušenjem, alkoholom, debljinom, a ovaj plan jasno navodi i da nam je zastarjela dijagnostička oprema. Stoga, uz već navedeno maksimalno oporezivanje cigareta, Plan uvodi savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti u sklopu zdravstvenog sustava, edukaciju o štetnosti alkohola i smanjenje njegove uporabe, ali predlaže i skuplje zdravstveno osiguranje za one koji se ne odazovu na nacionalni program ranog otkrivanja bolesti. Cilj je maksimalno povećati odaziv na preventivne programe koji pak moraju biti kvalitetni, što znači i obnovu uređaja, jer 35 posto naših mamografa starije je od deset godina.

Nacionalni plan donosi preciznu procjenu rokova za uvođenje pojedinih mjera, financijsku konstrukciju i, uz rješenja što sve treba učiniti da bismo kvalitetno liječili rak, navodi i što sve treba poduzeti kako bismo ga sprječavali i otkrivali u ranijoj fazi.