Redovitu konferenciju za medije u 14 sati održao je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvjestio je kako Hrvatska u zadnja 24 sata bilježi novih 28 osoba zaraženih koronavirusom što daje ukupan broj oboljelih od 2009 osoba.
Do sada ukupno je testirano 30213 osoba, a u proteklih 24 sata testirano je 1360 osoba. Među testiranima postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 6,65 posto. U protekla 24 sata od bolesti COVID-19 preminula je jedna osoba. Ukupno je umrla 51 osoba. Na respiratoru je 21 bolesnik, dok je hospitaliziranih 325. Ukupno ozdravljenih je 982 osobe, od kojih 99 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,22 godine, a među oboljelima 54 posto su žene, a 46 posto muškarci.
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ istaknula je kako je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. 2Bit će dobro ako se taj trend nastavi2, kazala je Markotić.
Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je da se počinje s popuštanjem uvedenih mjera. Riječ je o najavljene tri faze od kojih prva počinje 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja.
“Od ponedjeljka ulazimo u jednu novu etapu, a što nam je omogućilo upravo pridržavanje propisanih mjera. Uspjeh postignutoga ovisi o tome kako će se svatko od nas u nastavku ponašati. Hoćemo li se pridržavati svega ovoga što nas je dovelo do mogućnosti popuštanja mjera. Naš cilj je da stalno idemo jedan korak naprijed, a samo ako se budemo pridržavali svega što su mjere i preporuke nećemo ići korak unazad. Koliko u tome budemo dosljedniji, toliko će nam život biti normalniji”, istaknuo je Božinović.