6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Nagovještaj povratka i preporoda hrvatske odbojke

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Nakon pada i krize koja je bila prisutna u hrvatskoj odbojci posljednjih godina, zabilježen je lagani rast klubova i reprezentacije, a da je stvarno tako dokaz su odlične igračice ženske reprezentacije i puno mladih koji dolaze i budućnost su hrvatske odbojke.

„Situacija u hrvatskoj odbojci je dobra”, ispalio je na početku razgovora Stipe Tomić i svoj navod potkrijepio činjenicom kako u Hrvatskoj ima puno ženskih odbojkaških klubova, a igračice koje kvalitetom odskaču od drugih odlaze u inozemstvo ostvariti karijere i zaraditi „za kruh”, a destinacije u koje naše cure odlaze su Italija, Turska, Njemačka, Poljska i Rusija, a među nacionalnim ekipama uz ove nabrojane, od europskih zemalja, je i Srbija gdje se igra jako kvalitetna odbojka i njihove su reprezentacije, muška i ženska, iznimno jake. U muškoj odbojci je nešto drugačija situacija, puno je manje muških klubova koji se natječu u Hrvatskoj, a više se ulaže i radi u zagrebačkoj Mladosti i Kaštelama te se u tim klubovima uloženo polako počinje vraćati, dok ostale momčadi dosta kaskaju za dvjema već spomenutim momčadima. „Tu je i muška ekipa Osijeka koja ima puno mladih koji dolaze studirati u Osijek pa igraju za osječki klub, a ove sezone ostvaruju dobar rezultat”, poručuje Stipe Tomić, trener ŽOK Vinkovci.

Posljednjih godina izostaje neki značajniji rezultat reprezentacije na velikim natjecanjima, a kao glavni razlog tome Tomić navodi ogromne razlike u ulaganjima u ovaj sport u drugim europskim zemljama, za razliku od Hrvatske. „U Americi je slučaj da kada djevojke završe fakultete i žele i dalje ostati u odbojci, moraju otići u Europu te tako bogatije europske ekipe iskorištavaju situaciju i u svoje redove dovode stvarno kvalitetne Amerikanke”, objašnjava Tomić. Novac diktira sve kao i u svemu u životu pa tako i u odbojci, poanta je ovog Tomićevog navoda. Recept za uspjeh je stalan sustavan rad koji mora biti potpomognut s dva kvalitetna igrača. „Znam kad smo mi bili u prvoj ligi, morali smo dovesti jednu, odnosno dvije kvalitetnije igračice koje čine razliku jer nisu dovoljne samo domaće mlade igračice. U Hrvatskoj su, ne tako davno, igrale odbojkašice iz Amerike, Bugarske, Slovačke”, napominje Tomić.

U vinkovačkom klubu glavni problem je odlazak, nakon srednje škole, dobrih i kvalitetnih igračica u sredine u kojima mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje. Djevojke odlaze kad su odbojkaški sazrele i Tomić se u takvim situacijama mora ponovno osloniti na mlade djevojke koje dolaze iz škole odbojke. „Prije je bio slučaj da cure odu na studiranje te da se vrate nakon tri godine. Sad fakulteti traju 5 godina i cure se, kad jednom odu, više ne vraćaju”, rezimirao je Stipe Tomić glavni problem s kojim se susreće u svom vinkovačkom klubu.

Nismo mogli ne dotaknuti se hrvatskih rukometašica koje su napravile veliko čudo i na Europskom prvenstvu od najvećih autsajdera postale vlasnice europske bronce. Kako bi se nešto slično ponovilo i u hrvatskoj odbojci treba se poklopiti generacija koja je dugo na okupu i igra zajedno poput one rukometne. „Dogodilo se i to kako većina njih igra u zagrebačkoj Lokomotivi, uz malu Milosavljević koja dolazi iz Podravke, a neke igračice Podravke imale su nesreću da su bile zaražene i nisu imale pravo nastupa na europskom prvenstvu. Ne mogu se ja požaliti jer naše cure idu po svim reprezentativnim kampovima od mlađih kadetskih i kadetskih kategorija, ali bez 10-ak kvalitetnih igračica i ozbiljne konkurencije, nema pravog rezultata”, rekao je Tomić i naveo da, kad je Hrvatska imala uspjeh u odbojci, Dubrovačka banka je bila sponzor i bilo je novca, u ligu je došlo nekoliko Ruskinja i tako su poboljšale ligu i konkurenciju te je odmah rezultat bio prisutan i na europskoj sceni za što je uvelike bio zaslužan predsjednik Mladosti, Zdeslav Barač.

Dovršeni su radovi na sportskoj dvorani u Lenijama, a svoje slobodno vrijeme Stipe Tomić provodio je upravo u tom sportskom objekti i ne skriva oduševljenje dvoranom koja će biti dodatni poticaj za nastavak napornog rada, kojeg ove godine nije bilo ili je bio minimalan, vinkovačkog odbojkaškog kluba i same škole odbojke.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno