„Sve što radimo, radimo za publiku, a njihov je zadatak bio prepoznati trud koji smo uložili u domaće predstave, ali i dogovore oko onih gostujućih”, rekao je ravnatelj Gradskog kazalište Joze Ivakića Zdenko Rečić na medijskoj konferenciji povodom proglašenja pobjednika i dodjele nagrade „Joza”.

Njena se jedinstvenost krije u činjenici da publika ima glavnu riječ, a glasati su mogli kroz cijelu godinu. „Prvo bi se zahvalio vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću i zamjeniku vinkovačkog gradonačelnika Josipu Romiću koji su prisutni na predstavljanju naše nagrade Joza. Kad kažem naše, onda stvarno mislim da je to naš zajednički projekt koji je ostvaren suradnjom medijske kuće Novosti, Plave vinkovačke, Grada Vinkovaca i Županije”, zahvalom je započeo svoj govor ravnatelj Rečić dodavši kako je inicijativa o dodjeli nagrade pokrenuta prvi puta, a najviše ga veseli interakcija s gledateljima koji su ogledalo uspjeha Gradskog kazališta i njegovih glumaca.

U prošloj je godini, vinkovačko kazalište osvojilo nekoliko nagrada među kojima su se našle i one međunarodne, ali kako ističe Rečić, najteže je biti najbolji u svom dvorištu. „Možda će jednog dana naše kazalište biti poznato i priznato i zbog ove nagrade”, istaknuo je njenu važnost još se jednom zahvalivši svim sudionicima.

Pobjednici će biti poznati 18. veljače, a nagrade će biti dodijeljene u tri kategorije: najbolja domaća predstava, najbolja gostujuća predstava i najbolji glumac, odnosno glumica u domaćoj predstavi.


Pobjednici će dobiti statuu koja je danas također predstavljena, djelo vinkovačkog akademskog kipara i slikara Ivana Lončara Žana koji je svojevremeno radio kao scenograf i u Gradskom kazalištu.

U Hrvatskoj postoji dosta festivala, kako nacionalnih tako i lokalnih, o čijim dobitnicima odlučuje stručni žiri. „Upravo zbog publike kao glavnog aktera odlučivanja, morali smo razdvojiti konkurenciju u nekoliko kategorija jer bi bilo nelogično da svi budu “u istom košu” jer pretpostavljamo da bi naša lokalna publika uvijek navijala za predstave u našoj produkciji”, pojasnio je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića napomenuvši kako, prema svim važećim epidemiološkim mjerama, dodjeli može prisustvovati sto ljudi koji će do ulaznica doći po principu „tko prvi – njegovo”.

Kako bi im se zahvalili na doprinosu, za sve su posjetitelje i one koji su glasali kroz godinu osigurane prigodne nagrade. Osim toga, osiguran će biti i prijenos uživo na Plavoj vinkovačkoj za sve koji ne dođu do ulaznica na vrijeme.

Ovoj inicijativi potporu su pružili Grad i Županija. „Jedinstvena je ovo nagrada i za hrvatsku kazališnu scenu jer publika ima mogućnost birati svoje najdraže izvedbe. Svakako bih želio čestitati svim dobitnicima i zahvaliti se svim sudionicima ove jedne lijepe priče”, kazao je zamjenik Romić, s kojim se složio i župan Dekanić. „Rekao bih da je ovo jedan logičan slijed nakon nekoliko godina vrlo uspješnog djelovanja vinkovačkog kazališta. Glumci, kao i sportaši, žive od kontakata i interakcije s publikom, zato mi je izuzetno drago da su u ovom odabiru najboljih odlučivali isključivo gledatelji”, napomenuo je župan dodavši kako će nagrada ujedno biti i poticaj u kojem smjeru treba ići i menadžment Kazališta, kako bi ono sutra bilo još bolje, zapaženije i posjećenije na razini Hrvatske, pa i šire. „Zahvaljujem se svima koji su uključeni u ovaj projekt, izuzetno pozitivna priča, jedan jako dobar naziv koji jednostavno oslikava našeg domaćeg čovjeka”, zaključio je.