Foto: Propeler film / HAVC
Na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, koji je trajao od 28. veljače do 8. ožujka, nagrađena je hrvatska manjinska koprodukcija “Otac” redatelja Srdana Golubovića te film “Mater” Jure Pavlovića.
Ceremonija svečanog zatvaranja 48. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST u Kombank dvorani 8. ožujka počela je dodjelom nagrada filmovima i autorima. Žiri Glavnog natjecateljskog programa, čija je članica bila i redateljica Dana Budisavljević, najboljim je proglasio film Nevidljivi život redatelja Karima Aïnouza.
Goran Bogdan primio je nagradu za najboljeg glumca, zahvaljujući ulozi u filmu Otac Srdana Golubovića, koji je nedavno na Berlinaleu osvojio nagradu publike u programu Panorama i nagradu Ekumenskog žirija. Otac je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.
“Snagom svog izraza, u ulozi poniženog čovjeka, a minimalnim vanjskim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću, Goran Bogdan osvojio je nagradu za najboljeg glumca, za lik Oca koji želi vratiti svoju djecu”, stoji u obrazloženju žirija.
Otac je osvojio i nagradu najboljeg euromediteranskog filma u Glavnom natjecateljskom programu žirija Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA, “zbog svoje dramatične atmosfere, odličnog rada redatelja i sjajne glumačke ekipe”. Osim toga, Otac je proglašen i najpopularnijim filmom FEST-a, osvojivši nagradu Stella Artois Most Wanted Movie Award.
Nagradu kritičara “Nebojša Đukelić” za najbolji naslov iz regije dobio je debitantski dugometražni igrani film Jure Pavlovića, Mater, “zbog inovativnosti u redateljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne obiteljske drame.” Popis nagrada koje se dodjeljuju na FEST-u možete pronaći ovdje, a popis nagrađenih ovdje.
Ovogodišnje izdanje FEST-a završilo je glazbeno-scenskim performansom Johna Malkovicha “Glazbeni kritičar”, kojem je uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
Međunarodni filmski festival u Beogradu trajao je od 28. veljače do 8. ožujka.
Izvor: HAVC