Kontaktirajte nas

Film

Nagrade hrvatskim filmovima na festivalima u Luksemburgu, Francuskoj i Kanadi

Objavljeno

-

Foto: HAVC
Manjinska koprodukcija “Mare” Andree Štake osvojila je Posebnu nagradu žirija 13. izdanja Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, a film “Otac” redatelja Srdana Golubovića, također manjinska hrvatska koprodukcija, na istom je festivalu osvojio posebno priznanje žirija novinara. Osim toga, “Otac” je na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma Cinemed osvojio glavnu nagradu, Zlatnu Antigonu. Kratkometražni film “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Sanje Milardović s francuskog se festivala Signes de Nuit ‘vratio’ s posebnim priznanjem žirija, a “F20” Arsena A. Ostojića nagrađen je za najbolju montažu (Dubravko Slunjski) na festivalu u Ontariju.
Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast završio je svečanom dodjelom nagrada 25. listopada u kinodvorani multipleksa Kinepolis Kirchberg u Luksemburgu. U sklopu natjecateljskog programa festivala prikazala se švicarsko-hrvatska Mare Andree Štake (hrvatska producentica je Tena Gojić, Dinaridi Film) te srpsko-francusko-njemačko-hrvatsko-slovensko-bosanskohercegovački Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film).
“Mare” je osvojila Posebnu nagradu međunarodnog žirija Zbog suptilnog i atmosferskog prikaza ne tako nesretne, ali ipak nezadovoljavajuće svakodnevice majke i supruge u Dubrovniku, koju je Marija Škaričić odigrala s karakterističnom nijansom i inteligencijom.
“Otac” je, pak, osvojio posebno priznanje žirija sastavljenog od luksemburških i francuskih novinara. Popis članova svih festivalskih žirija možete pronaći na ovoj poveznici.
CinEast se ove godine održavao u “hibridnom” izdanju (na festivalskim lokacijama i online), od 8. do 25. listopada, a osim dva filma u natjecateljskom programu, hrvatsku produkciju na festivalu predstavljala su još četiri naslova.
Osim priznanja na CinEastu, višestruko nagrađivani “Otac” je “slavio” i na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma Cinemed, koji se u francuskom Montpellieru odvijao od 16. do 24. listopada, gdje je osvojio glavnu nagradu, Zlatnu Antigonu, u vrijednosti od 15 000 eura.
Uz to, hrvatski projekt dugometražnog filma “Greta” redateljice Sanje Milardović, razvijan u produkciji kuće Castor multimedia (producent je Matej Merlić), sudjelovao je u industrijskom programu Cinemeda, From Short to Long, u sklopu kojeg je osvojio nagradu u obliku sudjelovanja na scenarističkoj rezidenciji LabMed – Meditalents 2021.
U filmu u razvoju riječ je o Greti, 62-godišnjoj prvakinji HNK, osebujnoj divi čiji se svijet ruši kada saznaje da njen jedini sin Marko (30) s kojim nema gotovo nikakav odnos boluje od neizlječive bolesti. Greta tada seli iz Zagreba u Kopačevo u trošnu kuću Marka i njegove supruge Zore. Greta inzistiranjem na svojim idejama za njegovo liječenje, uzrokuje potpuni raskol prvo između nje i Zore, a zatim i Marka. U želji da se iskupi i da mu se ipak približi u tom vremenu koje brzo ističe, Greta počinje živjeti njegov život prije bolesti.
U programu From Short to Long sudjelovali su autori filmova iz kratkometražne konkurencije Cinemed festivala koji imaju dugometražne scenarije u razvoju. Tako je u natjecateljskom programu spomenutog festivala prikazan i film Sanje Milardović Ništa ja tebi ne govorim, samo kažemtakođer nastao u produkciji kuće Castor multimedia.
Spomenuti kratkometražni film je, netom prije prikazivanja na Cinemedu, svoju svjetsku premijeru imao na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit, na kojem je, pak, osvojio posebno priznanje žirija.
Posebno priznanje osvojila je Sanja Milardović, za razvijanje snažne priče uz dozu humora, kojom se istražuju poteškoće u zamijeni uloga majke i kćeri. Fokus je na djetetu koje treba preuzeti ulogu roditelja. Univerzalnost teme i težina trenutka u kojem se događaju velike životne promijene bliske su širokoj publici, stoji u obrazloženju. Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici.
Priznanje iz Kanade stiglo je, pak, hrvatskom filmu F20nastalom u režiji Arsena A. Ostojića te u produkciji Filmosaurux Rexa, u suradnji s kućama GripFilm, Interfilm, Cinecro i Embrio Productions. Tako je na prvom izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Ontariju F20 nagrađen za najbolju montažu (Dubravko Slunjski). Ovo je već treće međunarodno priznanje koje je Slunjski dobio za svoj rad na spomenutom filmu, slijedom onih koje je dobio na dva festivala u Indiji u proljeće ove godine. Festival u Ontariju održao se od 16. do 25. listopada i to isključivo online.
Izvor: HAVC

Film

Ksenija Marinković nova predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Foto: Branko Linta

U utorak 23. studenog 2021. godine održana je 71. redovna Skupština Hrvatskog Društva filmskih djelatnika (HDFD) na kojoj je za novu predsjednicu Društva u mandatnom razdoblju 2021.-2023. izabrana glumica Ksenija Marinković.

U svom govoru, između ostaloga, najavila je promoviranje rada Društva kroz posebne projekte te intenzivnu suradnju s institucijama unutar audiovizualne zajednice, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Iz HDFD-a poručuju kako joj žele puno uspjeha u radu.

Ksenija Marinković poznata je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne filmske, televizijske, ali i kazališne uloge. Rođena je u Virovitici 18. travnja 1966. godine, a glumu je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirala 1988. godine. Nakon što je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji, postala je stalni član kazališnog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Svoju je prvu filmsku ulogu ostvarila 1988. godine kada je glumila u filmu “Mjesec u djevici”.

Od sezone 2015./2016. godine postala je prvakinja Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 2002. godine dobila je nagradu Zlatni smijeh za ulogu u predstavi “Zaštićena zona”, a 2007. nagradu Marul za glumačko ostvarenje u predstavi “S druge strane”. Iste je godine dobila i nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu u toj predstavi, ali i nagradu Dubravko Dujšin.

Na Pulskom filmskom festivalu 2016. godine dobila je nagradu Zlatna arena za glavnu žensku ulogu u filmu S one strane koji je režirao Zrinko Ogresta.

(vijest je prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

“Konačna sloboda” pobjednik 19. ZFF-a; posebno priznanje “Zbornici”

Objavljeno

-

Napisao/la

    160 pregleda

Zbornica | Sonja Tarokić, Ankica Jurić Tilić, Marina Redžepović, Katarina Pilić | Foto: Samir Cerić Kovačević

Projekcijom komedije “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića u subotu navečer 20. studenog, u prepunom auditoriju kina SC završen je službeni program 19. Zagreb Film Festivala. Uoči projekcije proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a na dodjeli nagrada u Galeriji SC.

Žiri dugometražnog filma, u čijem su sastavu rumunjska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a “Oaza”, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea. Film u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko portretira nesvakidašnji odnos dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru. Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film “Zbornica” redateljice Sonje Tarokić, koji je žiri opisao kao metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, slovenski redatelj Rok Biček i Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnio je makedonsko-ruski film “Sjeverni pol” Marije Apčevske, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio ukrajinski film Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe. Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu “Jesen” našeg ljeta Karla Voriha, dok je posebno priznanje osvojio film “Sve što dolazi” redatelja Mate Ugrina.

Karlo Vorih | redatelj kratkog filma”Jesen našeg ljeta” | Foto: Julien Duval

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a. Profesionalni žiri festivala KinoKino, koji su činili glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film “Sestre i njihove supermoći” u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena. Dječji žiri KinoKina u sastavu Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu “Ulja Funk na zadatku” u režiji Barbare Kronenberg, a posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu “Još samo malo”.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na ovogodišnje izdanje festivala: “Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama! Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, apozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje”.

Organizatori su na kraju zahvalili uredu za kulturu Grada Zagreba, HAVC-u, Kreativnoj Europi Potprogram Media, DHFR-u, Turističkoj zajednici Zagreba i Europskom parlamentu te svim ostalim sponzorima i medijskim pokroviteljima.

(vijest je prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Vesela i dirljiva komedija “Trijumf” stiže u kina!

Objavljeno

-

Napisao/la

    275 pregleda

Foto: Yann Maritaud/Discovery film press

Voljeni glumac Kad Merad do sada je nastupio u nizu francuskih filmova, prvenstveno komedija, koje su redom obarale rekorde na domaćim kino blagajnama. Njegov najnoviji film je “Trijumf” redatelja Emmanuela Courcola koji se do sada uglavnom bavio glumom i pisanjem scenarija, a “Trijumf” mu je tek drugi redateljski uradak. Riječ je o još jednoj francuskoj komediji koja je na domaćem teritoriju postala enorman kino hit, a koja od ovoga četvrtka stiže i u naša kina!

Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu “U očekivanju Godota”. Kad mu se pruži prilika ovu živopisnu grupicu povesti na turneju po Francuskoj, neminovno iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima, te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu.

Komedija “Trijumf” inspirirana je istinitim događajima koji su se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća odvili u Švedskoj. Tamošnji glumac i redatelj Jan Jonson odlučio je uprizoriti poznatu Beckettovu dramu sa zatvorenicima visoko čuvanog zatvora Kumla. Na dan premijere u Gothenburgu petorica od šestorice glumaca pobjegla su prije održavanja same predstave. Film “Trijumf” inspiriran je navedenim događajem, a premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu. Do danas je osvojio brojne nagrade i priznanja od kojih se svakako treba izdvojiti nagrada Europske filmske Akademije za najbolju komediju godine te nagrada publike i nagrada za najboljeg glavnog glumca na filmskom festivalu u Angoulêmeu.

“Trijumf” je iznimno dirljiva i emotivna priča koja ilustrira Beckettov pogled na stanje uma čovjeka koji beskrajno čeka da se nešto dogodi ili da netko dođe kako bi se i njegov život time promijenio. Upravo tu se krije metafora za zatvorenike koji svoj život provode čekajući na dobivanje uvjetne slobode, ali se isto krije i kod glavnog lika koji nije zatvorenik, ali čiji život također na određeni način stagnira. Pored Kada Merada u komediji TRIJUMF glavne su uloge ostvarili David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes, Pierre Lottin, Wabinlé Nabié, Alexandre Medvedev i Saïd Benchnafa.

Francuska komedija “Trijumf” (Un triomphe, 2020.) u domaća kina stiže u četvrtak, 25. studenog!

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 6 sati

Nagrade “Moji Vinkovci” otišle u područje etnologije, zdravstva, sporta, stripa i poduzetništva

Ljubica Gligorević (etnologija), Zdenka Japundžić (zdravstvo), Zdravko Miljak (sport), Krešimir Zimonić (strip) i Cvjećarnica “Mimoza” (poduzetništvo) dobitnici su ovogodišnje 16....

Vijestiprije 8 sati

Od Mr.Beana do Arsena Dedića: otvorena izložba “Karikatura” Petra Pismetrovića

“Vrhunski karikaturist je i vrhunski intelektualac koji mora poznavati karakter čovjeka, a prije svega, osnovnu i elementarnu stvar, a to...

Vijestiprije 8 sati

Žene u novinarstvu izloženije su napadima, češće su meta online zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja

Žene u medijima u prosjeku dobiju tri puta više zlostavljačkih komentara na društvenim mrežama nego njihovi muški kolege, čak dvije...

Vijestiprije 10 sati

Uz savjete Vinkovčanke Blaženke pokrenite maštu i začinite si Božić

Advent se polako prišuljao i jedno je sigurno – koliko god kasnili s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman...

Slavonijaprije 13 sati

U masovnoj grobnici pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci 10 osoba

Jučer smo pisali kako su na području Bobote provedbom terenskih istraživanja pronađeni posmrtni ostaci osoba koje prema preliminarnim nalazima potječu...

Aktualnoprije 13 sati

Pripreme za advent u općini Nuštar

Unatoč kišnom vremenu vrijedni djelatnici Općine Nuštar i poduzeća Monosterium uspjeli su urediti jaslice za predstojeći advent i božićne blagdane....

Aktualnoprije 14 sati

U udruzi Rocco prikupljaju sredstva za rabljeni kontejner

Pas izbačen iz auta pokraj šume, tri štenca u kanalu uz cestu, pregažena im majka, leglo mačića ostavljeno na groblju,...

Aktualnoprije 15 sati

U Hrvatskoj umrlo 75 osoba, 60 ih nije bilo cijepljeno, novih 5460 zaraženo

U Hrvatskoj je umrlo 75 covidom zaraženih osoba, od kojih njih 60 nije bilo cijepljeno ni jednom dozom, a u...

Najčitanije