33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Nagrade Međunarodnog natjecanja za mlade violiniste Franjo Krežma

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima od 20. do 22 svibnja održano je drugo Međunarodno natjecanje za mlade violiniste „Franjo Krežma“ u organizaciji Grada Vinkovaca i Kulturnog centra Vinkovci. Prvo takvo natjecanje bilo je 2019. godine, no, zbog pandemije, drugo je uslijedilo tek ove godine.

Talent i spretnost mladih violinista u Vinkovcima je pratio ocjenjivački sud kojega čine izuzetni glazbenici i glazbeni pedagozi: Lidija Bobić i Goran Končar iz Hrvatske, Bogdana Pivnenko iz Ukrajine, Marija Špengler- Marković iz Srbije te Vildana Repše iz Slovenije. Stručnost i kvaliteta članova ocjenjivačkog suda govori o prestižnosti natjecanja, a važni elementi za ocjenu su talent, rad i disciplina, odnosno ravnoteža između duha i tijela mlade osobe i njena spretnost koja je potrebna za ovaj instrument.

Temeljem toga za nabolje, u predkategoriji te od 1. do 8. kategorije, proglašeni su: Hana Skeledžija, Nykolai Pososhko, Maša Pantić, Andreja Kmet, Nikita Suhovienko, Lana Zorjan, Sergej Skeledžija, Stojanka Pešić i Anja Janeš. Također, Organizacijski odbor dodijelio je i posebne nagrade. Kao najmlađa natjecateljica nagrađena je Klara Lalić. Nagrađeni su i natjecatelji sa 100 osvojenih bodova: Hana Skeledžija, Nykolai Pososhko i Lana Zorjan. Za najbolju izvedbu domaćeg autora nagrađena je Laura Vujčić. Laureat natjecanja je Lana Zorjan, a posebnu nagradu dobio je Nykolai Pososhko.

Recimo i to kako se na natjecanju predstavilo se 35 učenika iz 14 škola iz Hrvatske, Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Natjecateljima je ovo bio izazov i prilika da ih poslušaju profesori svjetskog glasa. Nakon završetka svake kategorije, mladi violinisti mogli su s ocjenjivačkim sudom porazgovarati o izvedbi te tako saznati i što treba popraviti, ali i što su izvrsno odradili.

„Konstruktivne kritike i pohvale natjecateljima pomažu u daljnjem radu i ova mogućnost im se posebno svidjela što nam je izuzetno drago. Natjecanje je opet ispunilo sva očekivanja i natjecatelja i ocjenjivačkog suda. Kao organizatori dobili smo sve pohvale i raduje nas što smo i ovim natjecanjem organiziranim na vrlo visokoj razini još jednom potvrdili da su Vinkovci grad kulture”, ističe Darko Domaćinović, ravnatelj Kulturnog centra Vinkovci.

Franjo Krežma (Osijek, 1862. – Frankfurt na Majni, 1881.), za svoga kratkog života ostavio je izniman doprinos glazbenoj umjetnosti. Upravo zato međunarodno natjecanje za mlade violiniste u Vinkovcima nosi njegovo ime, između ostaloga i kako bi što više ljudi čulo za ovoga hrvatskog violinista i skladatelja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno