I ove su godine na Lutkarskom proljeću, čije je 26. izdanje od 12. travnja do 12. svibnja održano online, dodijeljena priznanja za životno djelo u području lutkarske umjetnosti.

Lutkarska asocijacija, Hrvatski centar UNIMA, od 2008. godine na Lutkarskom proljeću dodjeljuje priznanja za životno djelo u području lutkarske umjetnosti. Ove je godine Svečanost dodjela „Povelja Zvonko Festini”, nagrade za životno djelo za 2021., održana u kongresnoj dvorani Bioekološko – edukacijskog centra u Otočkim virovima kraj Otoka. Svečani se program održao u sklopu 28. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, pod pokroviteljstvom Grada Otoka.

Ovogodišnji SLUK donosi 12 predstava i izložbu kojom se obilježava 90. rođendan Branka Mihaljevića, po kojem je osječko Dječje kazalište dobilo ime. Zbog izvanredne situacije, kazališne će družine iznimno ove godine u Osijeku boraviti samo na dan kada imaju predstavu.

“Korona je sigurno nanijela najviše štete djeci. Prošle godine je bilo preko 100 predstava u svim općinama i gradovima županije koje nisu mogle biti održane, a naši najčešći posjetitelji su djeca, pa smo zato ove godine predstave plasirali virtualno. Bilo je jako puno sadržaja, ali i jako puno pregleda”, rekao je jedan od organizatora Slaven Nuhanović dodavši kako su djeca mogla sudjelovati na susretima književnika za djecu i lutkarskim radionicama.

Na svečanosti su uručene dvije nagrade za životno djelo. Prvu je dobila Alin Antunović, glumica Gradskog kazališta lutaka iz Splita, za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, dok je druga otišla u ruke dr.sc. Liviji Kroflin za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

“Priznanje mi znači strahovito mnogo jer je ovo priznanje za lutkarski rad, a ja sam u lutkarstvu skoro pa 40 godina i moj profesionalni život je od 80-ih godina potpuno posvećen lutkarstvu. To je najljepša umjetnost na svijetu”, rekla je dobitnica Kroflin. Kaže kako su lutkari i kazališta jedni od onih koji su koronu iskoristili da naprave mnogo toga, pa tako i organizatori Lutkarskog proljeća čije je predstave vidjelo uistinu jako puno ljudi, unatoč “pobrkanoj” situaciji.

Grad Otok već godinama potiče glumačko stvaralaštvo, kako lutkare, tako i Festival glumca. U suradnji s Asser Savusom upravo je ovaj gradić odlučio biti domaćin ovako jedne važne dodjele nagrada.

“Grad Otok ni ovoga puta nije izostao s potporom. Iako smo Lutkarsko proljeće morali preseliti online zbog svih mjera, danas nam je čast na Virovima ugostiti ovu družinu za koju se nadam da će uživati, a mi i dalje nastavljamo poticati glumce i sve ono što rade, jer i naša im se publika uvijek iznova veseli”, rekla je ispred Grada Otoka Marijana Barnjak Jelić.