4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Najava 27. obljetnice osnutka 109. brigade

Više od autora

- vl promo-Danas je u Vinkovcima održana tiskovna konferencija povodom nadolazeće 27. obljetnice osnutka 109. vinkovačke brigade.

Kada je 28. svibnja 1991. godine osnovana, 109. brigada bila je prva takva ustrojena brigada u Republici Hrvatskoj. Ova je brigada, prisjetio se prvi ratni zapovjednik Ivan Petrinović, ustrojena po formaciji i uz puno poštivanje struke, odnosno svi dragovoljci u njoj bili su unaprijed osposobljeni za dužnost koju će u sklopu brigade obavljati. U njoj su se našli pripadnici različitih društvenih slojeva – od seljaka i radnika, bili su tu i studenti i intelektualci. U svoje vrijeme, 109. brigada bila je najbolje naoružana u Hrvatskoj, od sveukupno 4 i pol tisuće naoružanja, u ovu je brigadu raspoređeno oko 2 tisuće što govori koliko joj je pažnje posvećeno, ističe Petrinović.

U fazi ustrojavanja našla se u središtu napada glavnih snaga agresora, ispred 20 000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika. Kroz sljedećih šest mjeseci, uspjeli su od malih postrojbi stvoriti jednu jaku, manevarsku s preko 4 tisuće boraca u 6. bojnoj, 2 topnička diviziona, oklopnu-mehaniziranu bojnu i nekoliko samostalnih postrojbi.

Za postignute uspjehe tijekom Domovinskog rata, brigada je dobila priznanje Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije te odličje Nikole Šubića Zrinskog.

Pretrpjela je i ogromne gubitke: 202 poginula, 24 nestala, 640 ranjenih i povrijeđenih branitelja te je upravo zato njihova obaveza, napominje Petrinović, održavati sjećanje na te dane i na one koji nisu doživjeli da ugledaju svoje djelo – naime, samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Program se održava tijekom dva dana, 25. i 26. svibnja, objasnio je Jakov Milanović – Brada. U petak, od 12 do 17 sati, predviđen je turnir u kuglanju u Vukovaru, a u subotu s početkom u 9 sati program započinje s polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 109. brigade na Gradskom groblju Vinkovci. Program se nastavlja svetom misom zadušnicom u crkvi Svetih Euzebija i Poliona te domjenkom u restoranu “Barun Trenk” koji počinje u 12 sati.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno