7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Najavljen drugi Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na konferenciji za medije održanoj u rodnoj kući Ivana Kozarca na vinkovačkom Krnjašu danas je najavljen drugi Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, koji je prošle godine, u suradnji s Gradom Vinkovcima i Turističkom zajednicom grada Vinkovaca, pokrenula udruga Vinkovački šokački rodovi.
Drugi Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, moglo se čuti, bit će održan 24. listopada u vinkovačkoj pješačkoj zoni od 10 do 14 sati.
„Čast mi je najaviti po drugi put festival koji prikazuje najbolje što Slavonija ima od vina, šunke, rakije i kulena, ali isto tako prikazuje našu tradiciju i način života te je na određeni način Vinkovce stavio na gastronomsku kartu kontinentalne turističke ponude, za koju se turisti danas sve više zanimaju i mislim da kao turistička zemlja imamo ogroman potencijal razvijati baš taj kontinentalni turizam”, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.
Predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić istaknuo je kako je cilj festival učiniti tradicionalnim i postići kroz nekoliko godina da svi oni koji proizvode šunku, vino, rakiju i kulen, čuvaju svoje uzorke do listopada upravo za ovaj festival te tako pokažu da cijene festival na kojemu prosudbu kvalitete njihovih proizvoda daju ponajbolji stručnjaci u tom području.
„Kada to kažem onda mislim prije svega na Slavoniju, Baranju i Srijem jer znamo da ovdje od rođenja čovjeka do smrti, u pravilu ne postoji niti jedno obiteljsko ili javno događanje, a da nema ta četiri proizvoda na stolu, baš kao i sada ovdje pred nama. S obzirom na to da su Vinkovci najstarije naselje u Europi od prije više od 8 tisuća godina kao i to da imaju najjaču manifestaciju kada je riječ o tradicijskoj kulturi, Vinkovačke jeseni, mi želimo da imaju i jedan ovakav festival koji će biti reprezentativan i prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i za koji će se čuvati uzorci”, istaknuo je Zvonimir Liščić.
Unatoč epidemiji koronavirusa ove godine očekuje se znatno veći broj izlagača za sva četiri proizvoda, a prezentacija za građane, kojima će svi pristigli uzorci biti ponuđeni na degustaciju, bit će upriličena u pješačkoj zoni gdje će biti organiziran i prigodni sajam.
„S obzirom na okolnosti organizirat ćemo sajam nešto manjeg obima, a sudjelovat će naši proizvođači autohtonih proizvoda. Pozivam sve koji mogu da dođu 24. listopada u pješačku zonu i posjete sajam, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera. Tih mjera pridržavat ćemo se i kod kušanja šunke, vina, rakije i kulena, a u tome će nam pomoći i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, koji će posluživati posjetitelje. Još jednom, molim sve izlagače i sve građane da se pridržavaju mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, istaknuo je ovom prilikom Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca.
„I s ciljem promocije na neki način naše rakije, rekao bih još kako legenda kaže: tko je pio vinkovačku rakiju nije dobio koronu. Zato dođite 24. listopada u našu pješačku zonu, ali, naravno, uz pridržavanje svih propisanih mjera”, poručio je na kraju gradonačelnik Ivan Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno