18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Najbolji čobanac skuhala ekipa iz Srijemskih Laza

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U prekrasnom ambijentu Šokačkog stana održana je treća po redu Vinkovačka čobanijada, fešta zajedništva, dobre volje i tradicionalne slavonske delicije kojoj se odazvalo čak 49 ekipa. U kotlićima na otvorenoj vatri miješali su se tajni sastojci, svaka ekipa vjerno ih je čuvala za sebe, trudeći se oduševiti nepca tročlanog žirija.

„Znamo da je Slavonija poznata po domaćoj crvenoj paprici pa smo svakako ocjenjivali boju, zatim ukuhanost, gustoću, konzistenciju čobanca. To znači da je pobjednički čobanac morao biti crven i ukuhan, bez vode, u kojemu su se osjetili paprika, meso i povrće, da bude onako kao što su ga naši stari pravili. Ne postoji nekakav autohtoni recept pa je svaka ekipa kuhala po svome“, prije početka natjecanja Filip Zovkić, jedan od ocjenjivača i šef kuhinje Šokačkog stana, otkrio nam je što je sve potrebno za dobar slavonski čobanac.

A najbliže tome bila je ekipa Obrt Vučković iz Srijemskih Laza. Drugi najbolji čobanac skuhali su momci iz Gradišta, a na trećem mjestu završila je ekipa Uvijek gladni, uvijek žedni 2, iz Cerne.

Prvi put su dodijeljene i posebne nagrade. Iz najudaljenijeg mjesta stigla je ekipa iz Splita, Najveseliji su bili dečki iz ekipe Cici Mici iz Jarmine, u organizaciji je najviše pomogla udruga Valens Beton iz Vinkovaca, najsimpatičniji čobanac skuhali su Kumovi iz Vinkovaca, a najmlađi kuhar je 12-godišnji Erik Kolobarić iz Jarmine.

“Mi nismo došli s namjerom da pobjedimo, nego da se zabavimo. Prvi put smo tu i zaista nam je bilo fantastično, probili smo led i sada idemo na sve što dolazi, od čobanijade do fišijade. Divno je iskustvo, druženje, novi ljudi..”, sretna je Milica Vučković, članica pobjedničke ekipe, uz Ukrajinku Ljudmilu, Slavicu i Slobodana.

Ove godine skupilo se rekordnih 49 ekipa, na što je posebno ponosan organizator Karlo Kovalisko, predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica.


„Sretan sam što nas je poslužilo odlično vrijeme, a odazivom ne mogu biti zadovoljniji. Stigle su nam ekipe iz svih dijelova Slavonije i Baranje te jedna iz Splita, među njima nam je iz Valpova stigao i državni prvak u kuhanju čobanca te iz Jarmine viceprvak u kuhanju fiša. Družimo se, veseli smo, kuhamo sa srcem“, istaknuo je Kovalisko, najavljujući i treću po redu Fišijadu koja će i ove godine biti održana prvi vikend poslije Vinkovačkih jeseni.

Nekoliko vrsta mesa, uglavnom divljač, luk, paprika, lovor samo su dio sastojaka koji čine tradicionalan slavonski čobanac, rekao nam je u kratkoj pauzi od kuhanja Željko Bartolin iz Jarmine, inače viceprvak Hrvatske u kuhanju fiša.

„Već osam godina sudjelujem na raznim natjecanjima na kojima sam osvojio preko 20 nagrada. Kuham fiš, čobanac, kotlovinu i nekada grah, volim jesti, ali i volim pomagati supruzi, zato to sve i radim. Nastavljam sve dok imam novca i zdravlja“, smije se Bartolin dok je vesela jarminačka ekipa uz pjesmu pripremala sve sastojke.

Kao i svake godine, događaj je podržao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Udruga Ervenica jedna je od najboljih udruga ne samo u Vinkovcima, nego i šire, iznimno je aktivna u pogledu stvaranja i kreiranja društvenog života grada Vinkovaca. Već tradicionalna čobanijada nešto je o čemu se priča, bude izvrsno organizirana s izvrsnim ekipama, donese nam lijepo druženje subotom popodne, uživanje na Šokačkom stanu i prelijepoj prirodi uz najbolje čobance“, rekao nam je gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno