11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Najbolji kulen stigao iz Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Grad Otok i ove je godine organizirao XVIII. Otočku kulenijadu i III. sajam kulena u Otoku, tradicionalni događaj koji okuplja brojne izlagače mesnih i mliječnih prerađevina, cvijeća, rukotvorina, pčelinjih proizvoda, proizvoda tradicijskih zanata i druge. Sajam je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Sajam je otvoren jučer, 1. lipnja, kada su predstavljena stara slavonska jela. Podignut je bio i sajamski šator, a na trgu je ponovno bilo organizirano kuhanje čobanca. Međutim, središnji dio ove manifestacije održan je danas, a bogat program i velik broj izlagača okupio je puno zainteresiranih gastroljubaca.

Nakon što su se u gradskoj vijećnici okupili svi uzvanici, Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održao je predavanje o tehnologiji proizvodnje kvalitetnog svinjskog mesa i masti za preradu u slavonski kulen / kulin. Predavanje je obuhvatilo opis proizvodnih sustava, pasminsku strukturu, hranidbu, postupke prije klanja i najvažnija tehnološka i kvalitativna svojstva mišićnog i masnog tkiva.

Prije proglašenja pobjednika i dodjele priznanja proizvođačima kulena, sve prisutne lijepim riječima pozdravili su gradonačelnik Otoka Josip Šarić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, izaslanik predsjednika Vlade Dražen Milinković te veleposlanik Hrvatske u državi Katar, Otočanin Drago Lovrić.

“Želimo pokazati da u Slavoniji to nije tako crno kako se priča, već da mi Slavonci kakvi jesmo, ponosni, prkosni i vrijedni, uspijevamo, znamo i možemo napraviti kroz ovaj Sajam kulena jednu dobru manifestaciju. Ove godine imamo čak 73 uzorka, uspjeli smo na jedan drugačiji način, a dodijelili smo i nagrade. Ako je Požeška kulenijada do sada bila prva, mi želimo da ih prestignemo i nadamo se kako ćemo u tome uspjeti. Članovi povjerenstva uistinu su se trudili kvalitetno i pošteno ocijeniti sve kulenove koji su svi od reda bili izvrsni. Hvala svima koji potiču i pomažu u ovome što radimo, za dobrobit ponajprije naših otočkih kulenara, ali i svih onih koji iz Slavonije koji rade, bore se, trude i donose svoje proizvode u Otok“, rekao je gradonačelnik Šarić.

Stručno je povjerenstvo za ocjenjivanje kakvoće uzoraka u sastavu od pet stručnjaka s područja poljoprivrede, veterine do proizvođača kulena, a ocjenjivao se izgled vanjske površine, čvrstoća i jedrina, izgled presjeka, okus i miris. Natjecatelji su ove godine bili podijeljeni u dvije kategorije pa su se dodijelile nagrade malim i velikim proizvođačima. Prema procjeni povjerenstva, najbolji kulen kod malih proizvođača imala je Božica Mijatović Lukić iz Mirkovaca, dok je kod velikih to bila tvrtka Veko d.o.o. iz Vinkovaca.

“Naša tvrtka se profesionalnom proizvodnjom kulena bavi zadnje četiri godine, iako se već duže bavimo amaterskom proizvodnjom. Proizvodimo oko 2 tisuće komada godišnje, sve prodajemo na hrvatskom tržištu i sirovinu nabavljamo u Hrvatskoj, a uz kulen proizvodimo i ostale suhomesnate proizvode. Do sada smo sudjelovali na raznim natjecanjima, no ovo je prvi puta da je naš kulen proglašen najboljim i vrlo smo ugodno iznenađeni“, rekao nam je direktor tvrtke Veko d.o.o. Damir Matošević

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno