18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Najbolji pekmez ekipe Fontana Nuštar, Novošćani viceprvaci, Profi tim brončani

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U ugodnom ambijentu Salaša Tena vinkovačkog poduzeća Boso, u gradu, a u prirodi, održani su 8. Dani Salaša Tena. Ove godine okupili su čak 35 raspoloženih družina spremnih na ogled u spravljanju pekmeza od plavih šljiva.

Dani Salaša Tena sad su već prepoznatljiva manifestacija koja na Pekmezijadi okuplja vrsne majstore u spravljanju pekmeza od plavih šljiva, na Sajmu autohtonih proizvoda proizvođače ukrasnih i uporabnih predmeta te prehrambenih proizvoda, a na Dječjem turniru u nogometu mlade zaljubljenike u najpopularniji sport na svijetu.

Središnji događaj svakako je Pekmezijada, a iako sve prolazi u dobrom raspoloženju, uz pjesmu i šalu, svi ovome poslu pristupaju s velikom predanošću i svakom je cilj napraviti što bolji pekmez kao i što ljepše urediti svoj štand i pružiti što ljepšu sliku posjetiteljima koji ih sa zanimanjem obilaze.

Ove godine, prema ocjeni stručnoga suda kojega čine upravo članovi ekipa, najbolji pekmez od plavih šljiva spravila je ekipa Fontana Nuštar, jedna od dvije ekipe Udruge umirovljenika Nuštar, višegodišnjega sudionika Pekmezijade na Salašu Tena.

Drugo mjesto pripalo je nama, Novošćanima, djelatnicima Novosti, koji smo, za razliku od pobjednika, kao ekipa pekmez kuhali po prvi put i eto, prvo pa muško, viceprvaci.

Broncu je ponosno ponijela ekipa Profi tim iz Vinkovaca.

“Baš smo sretni i zadovoljni s ovom pobjedom naše ekipe Fontana Nuštar. S ljubavlju došli pa još pobijedili, gdje ćeš ljepše. Iza nas je puno godina iskustva, a tajna ovog pobjedničkog pekmeza mislim da je u tome što to nije mljevena šljiva nego pasirana šljiva, i onda dobro ukuhana. U tom pekmezu ima i šećera. Starinski recept za pekmez bez šećera je pekmez od bijelih šljiva, a u plave šljive se oduvijek stavljalo malo šećera. Znači pasirane šljive, mislim da je to najvažnije”, istaknula je Bernardica Jerković, članica Udruge umirovljenika Nuštar.

Svoju tajnu, imali smo i mi, Novošćani, a ona je možda bila upravo u tome što je našoj ekipi ovo bilo prvo ovakvo zajedničko iskustvo i što je, uz sve šale i pošalice, učinjeno sve kako bi pekmez bio što ukusniji. I na kraju baš je takav i bio, potaman, jer svi koji su zastali i kušali ga imali su samo riječi hvale.

“Prijavili smo se kao ekipa Novošćani, jer to smo mi, djelatnici Novosti. Naša medijska kuća Dane Salaša Tena prati od samoga početka i evo, ove godine rodila se ideja da i sami sudjelujemo na Pekmezijadi. Koliko je dobra bila što bi bolje reklo nego ovo srebro koje je za nas stvarno zlatnoga sjaja”, istaknula je Katarina Matanović, jedna od onih koji su i zakuhali ovu slatku priču od plavih šljiva oko koje se okupila ekipa Novošćana.

Još jednim uspješnim Danima Salaša Tena zadovoljan je i Bosiljko Stanić, vlasnik poduzeća Boso.

“Ovo je osmi put da organiziramo Dane Salaša Tena i Pekmezijadu s ciljem oživljavanje nekih starih slavonski običaja. Svrha je da se ljudi vrate nekim starim tradicijama, ali i opuste i uživaju u druženju. Ima ovo i svoju praktičnu stranu jer neka manja ekipa, od tri četiri člana ovdje si može skuhati pekmez za zimnicu i ne mora to raditi kod kuće. Drago nam je što se ova priča širi.Ove godine očekivali smo nekih 25 ekipa, a na kraju ih je bilo 35 i još je bilo zainteresiranih, ali nismo imali pribora više”, istaknuo je Bosiljko Stanić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno