Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci, na poticaj slikara i kipara Branka Bazine, drugu godinu za redom ususret Uskrsu ojavilo je zanimljiv natječaj kojim su pozvali sve ljude dobre volje da na e-mail društva pošalju fotografije uskrsnih košarica pripremljenih za blagoslov jela, odnosno svetenje.

Ove godine na natječaj se prijavilo 22 fotografa, s ukupno 61 fotografijom, a o najljepšima odlučivalo je Prosudbeno povjerenstvo pod vodstvom mr.sc. Ljubice Gligorević, muzejske savjetnice u Gradskom muzeju Vinkovci.

“Prošle godine krenuli smo s ovim natječajem, a u cilju oživljavanja tradicije ovih naših krajeva. Posebeno nam je drago što su se na natječaj prijavili ljudi iz različitih mjesta, ne samo iz Vinkovaca i okolice, pa smo na taj način imali priliku saznati nešto više i o običajima blagoslova jela u drugim krajevima. Kroz ovaj foto natječaj željeli smo pokazati, ne samo košaricu, nego i sve ono što je značajno za tradiciju blagoslova jela u našim krajevima. Tako je ove godine prvu nagradu zaslužila fotografija naše Vinkovčanke Snježane Kraljević, koja prikazuje ljude koji su donijeli jelo na posvetu u crkvu sv. Euzebija i Poliona kako čekaju u redu, dok između njih dominira veliki križ. Upravo ta fotografija pokazuje koliko su vjera i crkveni običaji duboko utkani u našem narodu”, istaknula je Ljubica Potočić, predsjednica društva Hrvatska žena Vinkovci.

Fotografija košare s jajima i tradicionalnim otarkom autorice Dragice Grgas iz Prkovaca proglašena je drugom, a košara Udruge žena iz Starih Mikanovaca, koja prikazuje dvije djevojčice s dječjim košaricama, trećom najboljom fotografijom. Kako je okupljenima u Gradskom muzeju u Vinkovcima prilikom proglašenja najboljih fotografija večeras objasnila Ljubica Gligorević, blagoslov jela stari je običaj i pučka tradicija hrvatskoga naroda. Negdje se obavlja na Veliku subotu, a negdje na sam blagdan Uskrsa, rano ujutro prije misnog slavlja ili na kraju misnog slavlja. Na blagoslov se nosi hrana koja je karakteristična za Uskrs, od jaja do šunke, luka, kruha, a blagoslovljena hrana prvo je jelo koje na Uskrs svi u obitelji moraju blagovati. A ako je blagoslov jela pučka tradicija u cijeloj Hrvatskoj, ukrašavanje košarica što ljepšim ručnim radom odlika je posebice Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.