27 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Najmlađi Iločani dočekali plastičnu morsku kornjaču

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Iloku je jučer svečano dočekana velika plastična kornjača – putujuće ekološko upozorenje.

Pod nazivom „Plastic Sea Turtle“ izgradili su je studenti Umjetničke akademije u Zagrebu, pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk, a njezinim izlaganjem u otvorenoj turneji po hrvatskim gradovima želi se ukazati na dva problema. Prvi, i jedan od ključnih ekoloških problema, je zagađenje mora, rijeka i jezera plastikom, a drugi je taj što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom.

Nastojanja Svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) stoga su usmjerena na fizičko smanjenje količine plastičnog otpada u morima, rijekama i jezerima, čemu i Hrvatska teži.

Kornjača je prije Iloka bila izložena u Varaždinu i Vukovaru. U Iloku dočekala su je djeca osnovnih škola i vrtića s iločkoga područja, koja su s nastavnicima i odgojiteljima sudjelovala i u kratkim edukativnim radionicama vezanim za brigu o okolišu.

“Grad Ilok podupire ovu izložbu, koja traje od 7. do 18. lipnja 2021. godine, i njezin cilj – podizanje svijesti i slanje snažne poruke o zagađenju koje uzrokuje plastika, kao i brigu za očuvanje okoliša i edukaciju stanovništva o istome. Čuvajmo našu prirodu!”, poručuju iz iločke Gradske uprave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno